Dynamics NAV (Navision) - Prezentare indicatori economic - luna 2

Analiză bugete contabile în Dynamics NAV (Navision)

Analiză bugete contabile în Dynamics NAV (Navision)

Bugetele sunt instrumente ale managementului financiar utilizate de către companii pentru a prevedea și controla cheltuielile și venituri ce vor avea loc într-o perioadă dată. Sistemul ERP Dynamics NAV dispune de o funcționalitate prin care se pot defini bugete contabile pe dimensiuni (centre de cost), iar apoi aceste bugete se pot compara cu sumele realizate din tranzacții.

Am prezentat în detaliu modul de creare a bugetelor contabile, iar celor interesați le recomandăm articolul:  Definire bugete contabile în Dynamics NAV 

În articolul de față ne propunem să arătăm cum putem compara sumele din buget cu cele efectiv realizate. Pentru aceasta, vom folosi o altă funcționalitate din Dynamics NAV, numită ”Indicatori economici”. Indicatorii economici sunt o modalitate de  agregare a  sumelor din planul de conturi și de prezentare a acestora într-o formă matricială, având un control  asupra liniilor și coloanelor ce vor fi afișate. Pentru a afla mai multe despre indicatorii economici, puteți citi articolul: Indicatori economici în Dynamics NAV

Așa cum am menționat, indicatorii economici prezintă informația într-o formă de tip matrice, în care putem configura atât liniile, cât și coloanele matricei. Dacă vrem să construim o raportare care să includă și sumele bugetate, va trebui să avem grijă ca, atunci când definim o coloană, pe linia respectivă la câmpul ”Tip înregistrare reg.”  să avem  valoarea ”Intrări bugete contabile”. În acest fel, ne asigurăm că pe coloana respectivă se vor extrage date dintr-un buget contabil:

Dynamics NAV (Navision) - Dispunere coloane buget

De exemplu, în imaginea de mai sus am creat un model de coloane în care prima coloană prezintă sumele bugetate, a doua coloană sumele realizate, iar a treia este o formulă care prezintă, procentual, diferența între sumele bugetate și cele realizate.

Liniile matricei se construiesc selectând conturi contabile din planul de conturi sau totalizări de conturi, având și posibilitatea de a filtra sumele pe dimensiuni (centre de cost)

Dynamics NAV (Navision) - Indicatori economici - cheltuieli pe departamente

Pentru exemplificare, am construit niște linii de raportare a cheltuielilor cu combustibilii (contul 6022), defalcate pe fiecare departament al companiei. Evident, asta însemnă că anterior am definit și un buget contabil pe contul 6022, cu sume repartizate pe departamente.

Odată definite coloanele și liniile indicatorului economic, dacă dăm clic pe butonul ”Prezentare generală”, se vor afișa sumele:

Dynamics NAV (Navision) - Prezentare indicatori economic - luna 1

În forma de prezentare, putem controla perioada de afișare a datelor dând clic pe butonul ”Perioada următoare”, iar sumele se vor modifica în consecință:

Dynamics NAV (Navision) - Prezentare indicatori economic - luna 2

În Dynamics NAV se mai pot analiza bugetele și folosind funcționalitatea de Analize pe dimensiuni, dar despre aceasta vom discuta într-un articol viitor.

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?