Microsoft Envision Romania - 2023

Microsoft Envision Romania – 2023

Microsoft Envision Romania – 2023

Microsoft Envision Romania este un eveniment anual dedicat mediului de afaceri în cadrul căruia se prezintă, de către Microsoft și partenerii săi, cele mai recente tehnologii și inovații digitale. Anul acesta evenimentul a avut loc pe 29 martie, la Palatul Parlamentului.

Microsoft Envision este organizat sub forma unor conferințe și discuții susținute de către lideri de business, reprezentanți din conducerea Microsoft, reprezentanți ai sectorului public. Temele abordate sunt mereu diverse și legate de produsele și tehnologiile Microsoft, iar pe câteva le vom menționa în articolul de față, deoarece credem că afectează întregul mediu de afaceri.

În primul rând, e vorba de inteligența artificială. Aplicații precum ChatGPT vor fi în curând prezente în piață în sprijinul afacerilor. A vorbit despre asta Adam Goldberg, reprezentant al companiei OpenAI, care a creat  ChatGPT și  este partener Microsoft. ChatGPT a început deja să fie integrat (e drept, în faze experimentale) în unele aplicații Microsoft și va fi disponibil și pentru companii. În ce privește disponibilitatea pentru companii, Adam Goldberg a schițat modul în care acesta va putea fi integrat cu operațiunile de business. Mai întâi, va trebui ca firmele care îl utilizează să stabilească clar în ce scenarii vor dori să utilizeze, iar aici el a indicat două direcții principale: îmbunătățirea proceselor de afaceri și/sau îmbunătățirea experienței utilizatorului final. Indiferent de modul de utilizare, ChatGPT va trebui ”instruit” cu datele firmei, care sunt date proprietare și nu trebuie să fie accesibile publicului larg, iar modelele sale de învățare vor trebui iarăși adaptate pentru afacerea firmei respective. Nu este încă clar cum se vor întâmpla toate astea, dar e cert că lucrurile se mișcă cu pași repezi. Celor interesați de potențialul pentru afaceri al unor aplicații precum ChatGPT le recomandăm articolul: Sistemele ERP și ChatGPT

Un alt subiect ”fierbinte” a fost cel al securității cibernetice și cu siguranță că situația geopolitică (războiul din Ucraina) a avut un cuvânt de spus. Microsoft a încheiat un parteneriat cu Ministerul Apărării pentru  colaborarea în domeniul tehnologiei informației, securității și apărării cibernetice. În ce privește mediul de business, s-a subliniat necesitatea implementării unor soluții care să ferească companiile de atacurile cibernetice, mai ales cele de tip ”ransomware” (atacatorii cibernetici blochează accesul la datele firmei). Statisticile arată că  aceste atacuri au crescut în ultima perioadă și în România, iar partea și mai proastă e că multe firme nu își mai recuperează datele nici după ce cedează șantajului și plătesc suma cerută de atacatori.

Un ultim subiect pe care îl vom menționa și a cărui importanță s-a reflectat în mai multe prezentări este… angajatul. S-a vorbit mult despre ce se întâmplă cu angajații în perioada post-pandemie și despre schimbările majore prin care trec companiile în relațiile cu aceștia.  Este limpede că modul de lucru de la distanță va deveni (acolo unde se poate) regula, și nu excepția. Studiile au arătat că motivul pentru care oamenii sunt dispuși să revină la prezența fizică la birou este mai ales pentru a relaționa cu colegii. În ce privește relațiile de muncă propriu-zise și comunicarea formală, acestea se pot realiza, din punctul lor de vedere, și de la distanță.

O altă consecință a pandemiei a fost aceea că multe firme au fost nevoite să adopte rapid noi tehnologii, iar asta a creat o discrepanță între nevoia firmelor de a lucra cu aceste tehnologii și abilitatea angajaților de a le stăpâni. Oamenii au nevoie de timp să învețe, iar firmele la rândul lor trebuie să ofere resurse și planuri de studiu, ca aceștia să poată asimila cât mai rapid noile tehnologii. Lipsa unor strategii de instruire poate avea efect asupra retenției angajaților. Instructivă în acest sens a fost prezentarea făcută de un reprezentant de la Linkedin, care a arătat statistici în ce privește motivele pentru care angajații doresc să rămână într-o firmă. Cei tineri mai ales, caută firmele care sunt dispuse să îi instruiască și să îi pregătească pentru viitor. Un viitor care devine din ce în ce mai greu de anticipat, fiindcă se pare că ne aflăm în pragul unei noii revoluții tehnologice, produsă de inteligența artificială.

Kepler Management Systems este implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics 366 Business Central, cunoscut în trecut și ca Dynamics NAV (Navision), având o experiență semnificativă în piață, cu zeci de implementări la activ.

Despre funcționalitățile sistemului ERP  Dynamics 365 Business Central puteți afla mai multe abonându-vă la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, cu informații utile despre ERP și sisteme informatice pentru afaceri, dar și cu diverse oferte și promoții. Pentru abonare, dați clic pe butonul de mai jos!