Dynamics NAV (Navision) - Creare comandă de asamblare

Vânzare pachete promoționale în Dynamics NAV (Navision)

Vânzare pachete promoționale în Dynamics NAV (Navision)

Companiile care comercializează stocuri pun uneori la vânzare pachete promoționale care conțin mai multe articole, dar care se vând ca un singur articol. De obicei, e vorba de articole care fac parte din aceeași categorie sau care au o probabilitate mai mare să fie achiziționate împreună. Din punct de vedere al gestiunii stocurilor, vânzarea unor astfel de pachete complică lucrurile, fiindcă vânzarea se face la nivel de pachet promoțional, dar descărcarea de stoc trebuie realizată în parte, pe fiecare componentă a pachetului.

Sistemul ERP  Dynamics NAV  dispune de o funcționalitate numită asamblare, care poate fi asimilată unui proces de producție foarte simplu și care poate fi utilizată și pentru vânzarea de pachete promoționale. Pentru aceasta însă, trebuie să facem niște setări.

Mai întâi, vom defini în sistem pachetul promoțional ca un articol și vom specifica că este de fapt un articol compus din alte articole. În acest scop, pe fișa articolului, pe tab-ul ”Stocuri”, vom da clic pe valoarea ”Nu” a câmpului ”LM asamblare”. Se va deschide o listă în care vom trece  articolele care compun pachetul promoțional.

Dynamics NAV (Navision) - Definire LM Asamblare

După ce realizăm acest lucru, va trebui să mai facem niște setări pe fișa articolului, pe tab-ul ”Reaprovizionare”, anume pe câmpul ”Sistem reaprovizionare” alegem valoarea ”Asamblare”, iar pe câmpul ”Politică asamblare” valoarea ”Asamblare la comandă”.

Dynamics NAV (Navision) - Opțiuni asamblare pe tab-ul reaprovizionare

Prin aceste setări modelăm comportamentul sistemului astfel: atunci când se va genera o comandă de vânzare se va genera automat și o comandă de asamblare, iar înregistrarea comenzii de vânzări va produce înregistrarea comenzii de asamblare. Comanda de asamblare este documentul care evidențiază crearea articolului de tip pachet, prin consumul articolelor componente.

Odată creat articolul de tip pachet, operarea în Dynamics NAV este similară cu cea a unui articol obișnuit.

Comanda de asamblare se creează atunci când introducem în linia cu articol o valoare pe câmpul cantitate, și poate fi vizualizată dând clic pe butonul ”Comenzi asamblare”  de pe tab-ul ”Navigare”.

Dynamics NAV (Navision) - Creare comandă de asamblareAtunci când se face livrarea articolului din comanda de vânzare, se va înregistra și comanda de asamblare. La înregistrarea comenzii de asamblare, se va descărca stocul cu articolele componente și se va încărca stocul cu articolul pachet. Înregistrarea livrării va descărca însă stocul, iar în acest scenariu de lucru stocul articolului pachet va fi întotdeauna pe zero.

Dynamics NAV (Navision) - Comandă de asamblare înregistrată

Există însă și posibilitatea ca se genereze stocuri de articole asamblate, iar în acest caz modul de operare va fi diferit, similar unui proces de producție. Vom discuta despre acest mod de lucru într-unul din articolele viitoare.

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?