Dynamics NAV (Navision) - Factură achiziție stoc -dată expirare

Metoda FEFO pentru stocuri în Dynamics NAV (Navision)

Metoda FEFO pentru stocuri în Dynamics NAV (Navision)

Companiile care lucrează cu produse perisabile trebuie să se asigure că vând sau consumă  stocurile înainte de perioada de expirare a acestora. În acest scop, metoda de descărcare a stocului FEFO (first expiry, first out) este cea mai potrivită pentru astfel de produse, deoarece prin aplicarea ei ieșirea din gestiune a articolelor se va face ținând seama de data de  expirare a acestora; cele cu cea mai recentă dată de expirare vor ieși primele.

În sistemul ERP Microsoft Dynamics  NAV se poate folosi metoda FEFO, dar pentru implementarea ei sunt necesare câteva configurări în zona stocurilor și în articolul de față vă vom arăta care sunt acelea.

Mai întâi, dacă dorim ca un articol să poată fi descărcat  prin metoda FEFO, este necesar ca pe articolul respectiv să activăm o urmărire pe numere seriale sau pe numere de lot. Lucrul acesta se realizează în fișa articolului, pe tab-ul ”Urmărire articol”. Aici vom selecta ce tip de urmărire dorim (număr serial sau număr de lot) în câmpul ”Cod urmărire articol” și, potrivit tipului selectat, vom selecta și o serie numerică sau de lot – definită în prealabil.Dynamics NAV (Navision) - Parametrizare articol pentru urmărire lot

După ce efectuăm parametrizarea articolului, va trebui să realizăm parametrizări și pe locația din care vom vinde sau consuma articolul. În acest scop, pe fișa locației, va trebuie să bifăm următoarele câmpuri:Dynamics NAV (Navision) - Parametrizare locație - Depozit

Pe tab-ul ”Depozit” vom bifa câmpurile ”Necesită culegere” și ”Compartiment obligatoriu”, iar pe tab-ul ”Politici compartiment” bifăm câmpul ”Culegere în conformitate cu FEFO”:Dynamics NAV (Navision) - Parametrizare locație - Politici compartiment

După ce am realizat aceste configurări, putem opera conform cu metoda FEFO. Să presupunem că achiziționăm 100 de bucăți dintr-un articol, conform facturii de cumpărare de mai jos:

Dynamics NAV (Navision) - Factură achiziție stoc -dată expirareSe poate vedea că factura este din 12.04.22,  produsului i-a fost asignat numărul de lot ”LN000004”, iar lotul expiră în data de 25.01.24.

Achiziționăm alte 100 de bucăți, iar pe factură avem data de achiziție 14.08.22, număr lot ”LN000005”, iar data de expirare este 18.12.23. Așadar, deși achiziția este mai recentă, articolele din cea de-a doua achiziție vor expira mai repede decât cele din prima achiziție.

Dynamics NAV (Navision) - Factură achiziție stoc -dată expirare 2

Facem o factură de vânzare și sistemul va selecta automat lotul cu data de expirare cea mai recentă:

Dynamics NAV (Navision) - Factură vânzare -selectare dupa data expirării 2

După înregistrarea vânzării, putem verifica că s-a aplicat  metoda FEFO în intrări registru articol:

Intrări articol - FEFO

 

Dacă vă interesează și alte funcționalități din Dynamics NAV, puteți consulta pagina : Resurse Dynamics NAV (Navision)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns