Dynamics NAV (Navision) - Jurnale articol

Operare jurnale articol în Dynamics NAV (Navision)

Operare jurnale articol în Dynamics NAV (Navision)

În sistemul ERP Microsoft Dynamics NAV (Navision) operațiunile cu stocuri se înregistrează de obicei prin intermediul unor documente dedicate  – facturi  și comenzi de cumpărare, vânzare sau transfer. Există însă și situații când stocul se ajustează pozitiv sau negativ ca urmare a  unor operațiuni interne ale companiei (de ex. consumul de materiale consumabile) sau când se realizează diverse corecții ale stocului. În aceste situații, se pot folosi jurnalele de articol.

Pentru utilizarea jurnalelor de articol, în Dynamics NAV accesăm calea:

Departamente->Management Financiar->Stocuri->Cost->Jurnale Articol

Dynamics NAV (Navision) - Cale jurnale articol

Se va deschide forma de jurnale articole, iar pentru o înregistrare va trebui să completăm următoarele câmpuri:

Dată înregistrare – este data când înregistrăm operațiunea de stoc în contabilitate

Tip intrare – este un câmp de tip opțiune. Din rațiuni istorice există și opțiunile de ”Cumpărare” și ”Vânzare”, dar acum în jurnalele de articol se folosesc doar opțiunile de ”Ajustare pozitivă” și ”Ajustare negativă”

Nr. document – numărul documentului justificativ pentru operațiunea de stoc

Nr. articol – se va selecta din nomenclatorul de articole

Descriere – o descriere a înregistrării, implicit vine descrierea din fișa articolului

Cod locație – locația în care va avea loc operațiunea

Grupă înreg. contabilă produse – vine implicit din fișa articolului și determină contul de clasă 6 care va fi utilizat la înregistrarea în contabilitate

Cantitate – se introduce cantitatea de articol

Cod unitate de măsură – se completează implicit cu unitatea de măsură din fișă, dar poate  fi modificată

Cost unitar, Sumă unitară, Sumă – Aceste câmpuri se completează automat de către sistem, în cazul ajustărilor negative nu e nevoie să se modifice niciodată, pentru ajustările pozitive vom detalia în cadrul acestui articol.

În final, o linie de jurnal articol ar putea arăta precum în imaginea de mai jos, iar informația introdusă e suficientă pentru a se realiza înregistrarea.

Dynamics NAV (Navision) - Jurnale articol

Precum am menționat, la înregistrarea unei ajustări negative de stoc sistemul va calcula automat costul, indiferent de valorile pe care le introducem noi pe linia de jurnal, conform metodei de cost setate pe fișa articolului. Pentru mai multe detalii privind metodele de cost, vă recomandăm articolul :Metode de cost în Dynamics NAV (Navision)

Atunci când realizăm ajustări pozitive, în principiu valoarea articolului nu poate fi calculată de către sistem. Un caz tipic este când inițializăm stocurile în Dynamics  NAV prin preluarea stocului cantitativ-valoric din vechiul sistem. În acest caz, utilizatorul va introduce costul unitar (câmpurile sumă unitară și sumă se completează automat) în linia de jurnal articol.

Dynamics NAV (Navision) - Import sold stoc

Valoarea unei ieșiri/intrări de articol  din linia de jurnal articol se poate determina și prin mecanismul aplicării, care presupune că se cunoaște exact legătura dintre o anumită intrare și ieșire de articol și în consecință costul unitar al celor două va coincide.

În cazul ajustării negative, prin mecanismul aplicării se specifică că costul ajustării negative de articol va fi exact costul unei  anumite intrări de articol, indiferent de metoda de cost setată pe fișă. Pentru aceasta, vom folosi câmpul ”Intrare aplicare la”. Dacă dăm clic pe acest câmp, se va deschide linia cu intrările de articol, iar de acolo vom selecta linia de articol pe care vrem s-o asociem ajustării negative și al cărei cost se va transfera la ieșirea de articol.

Dynamics NAV (Navision) - Aplicare la ajustare negativă

Similar, pentru ajustările pozitive, există câmpul  ”Aplică de la intrare” prin care putem asocia o intrare de articol unei ieșiri anterioare. Un motiv pentru care am dori să facem acest lucru e atunci când vrem să corectăm un consum de articol și  cunoaștem exact care a fost consumul care trebuie corectat. În acest caz, e normal ca valoarea de intrare a articolului să fie valoarea consumului eronat.

Dynamics NAV (Navision) - Aplicare la ajustare pozitivă

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns