Dynamics NAV (Navision) - Fișă articol - variante articol

Utilizare variante articol în Dynamics NAV (Navision)

Utilizare variante articol în Dynamics NAV (Navision)

Pentru a atrage cât mai mulți clienți, o companie poate include  în oferta ei de vânzare un articol care variază în privința unor atribute gen culoare sau mărime. Deși în esență vorbim de un singur articol, care trebuie să se reflecte în mod unic în nomenclatorul de articole, este necesar totuși ca la vânzare și  în gestiune să se poată diferenția între diferitele variante ale aceluiași  articol.

Pentru aceasta, în Dynamics NAV (Navision) se pot crea pentru un articol variante ale acestuia, iar tranzacțiile se pot realiza ținând cont de aceste variante. În continuare, vă vom arăta cum să configurați variantele de articol și cum să realizați tranzacții cu acestea.

Parametrizarea variantelor se realizează din fișa articolului, dând clic pe butonul ”Variante”:

Dynamics NAV (Navision) - Fișă articol - Introducere variante articol

Se va deschide o pagină în care vom putea defini pentru fiecare variantă de articol un cod și o descriere. Descrierile vor apărea pe documentele de cumpărare/vânzare, deci e bine să fie o descriere cât mai cuprinzătoare.

După ce am definit variantele de articol, ele pot fi utilizate în tranzacții, trebuie doar să avem grijă ca atunci când completăm liniile unui document să introducem și codul de variantă. De exemplu, pe comanda de cumpărare:

Dynamics NAV (Navision) - Comandă cumpărare variante articol

Atunci când utilizăm prima dată funcționalitatea, cel mai probabil câmpul ”Cod variantă” nu va fi disponibil pe documente. El însă poate fi afișat foarte ușor. De exemplu, dacă suntem în comanda de vânzare, ne poziționăm undeva pe liniile documentului și dăm clic dreapta, apoi alegem opțiunea ”Selectare coloane”:

Dynamics NAV (Navision) - Comandă vânzare - selectare coloană variantă articol

Se va deschide o fereastră – în partea stângă puteți vedea câmpurile disponibile la adăugat, vă poziționați pe câmpul dorit și dați clic pe butonul ”Adăugare”. Câmpul se va muta în partea dreaptă, unde sunt arătate câmpurile deja afișate. Cu butoanele ”Modificare sus” și ”Modificare jos” putem controla ordinea câmpurilor din document.

Dynamics NAV (Navision) - Comandă

În final, comanda de vânzare va arăta așa:

Dynamics NAV (Navision) - Comandă vânzare cu variante articol

Atașarea unor coduri de variantă tranzacțiilor cu articole nu are un caracter accesoriu, ci produce consecințe în sistem, în sensul că evidența stocului se va ține acum analitic, la nivel de variante. Acest lucru se poate vedea în  sistem pe intrările de articol, dar și în diverse situații și rapoarte:

Dynamics NAV (Navision) - Fișă articol - disponibilitate după variante articol

 

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns