Parametrizare rute transfer în Dynamics NAV (Navision)
Parametrizare rute transfer în Dynamics NAV (Navision)
Activitățile companiilor de distribuție sau producție pot impune existența mai multor puncte de lucru și depozite prin țară, iar între depozitele aceleiași companii se realizează transferuri de articole. De obicei, avem un depozit central și transferurile au loc în principal dinspre acesta către depozitele secundare. Totuși, din diverse rațiuni – cereri neașteptate, optimizări de transport, pot apărea transferuri și între depozitele secundare.
Toate aceste transferuri de articole trebuie să poată fi urmărite în sistemul ERP, iar în Dynamics NAV (Navision) aceasta se realizează prin intermediul comenzilor de transfer. Pentru a putea fi folosite comenzile de transfer este necesar ca în Dynamics NAV să se realizeze niște parametrizări, iar în articolul de față vom arăta care sunt acestea.
Locațiile în tranzit
În primul rând, trebuie să definim care sunt locațiile în tranzit. Atunci când articolele părăsesc un depozit al companiei, ele se află în tranzit, într-un mijloc de transport, și de aceea ele trebuie să se regăsească din punct de vedere cantitativ-valoric într-o locație specială, de tip tranzit, până când ajung să fie recepționate la celălalt depozit al companiei. Locațiile în tranzit se definesc ca și locațiile obișnuite, singura diferență e dată de un marcaj care trebuie realizat pe câmpul ”Utilizare ca în-tranzit”. În imaginea de mai jos am creat o locație al cărei cod este numărul unui autovehicul de transport din flota proprie.
Detalii privind modul de creare a locațiilor în Dynamics NAV le puteți găsi în articolul: Dynamics NAV (Navision) – parametrizare locație nouă
Activitățile de transfer se pot realiza fie cu flota proprie, fie apelând la agenți de livrare. În cazul în care folosiți ambele modalități, recomandăm să definiți cel puțin două locații de tranzit, una pentru livrare prin flota propria, cealaltă pentru livrarea prin agenți.
Matricea rutelor de transfer
După ce am definit locațiile de tranzit, va trebui să stabilim legăturile posibile între depozitele companiei. Ideea este că nu trebuie să fie posibilă orice rută între orice depozit, ci în sistem trebuie să se regăsească doar rutele care se realizează efectiv, împreună cu locațiile de tranzit. Aceste configurări se realizează prin intermediul unei pagini de tip matrice, care poate fi accesată în Dynamics NAV urmând calea: Departamente->Depozit->Parametrizare->Stoc->Rute transfer
Se va deschide o fereastră în care vom da clic pe butonul ”Afișare matrice” și atunci se va deschide o altă fereastră, unde pe linii și pe coloane avem locațiile. Definirea unei rute de transfer între două locații se face dând clic pe câmpul aflat la intersecția acestor locații. Se va deschide o fișă de parametrizare a rutei, vom da clic pe butonul ”Nouă” și aici vom completa informația privind ”Cod in tranzit”, vom selecta una din locațiile de tranzit disponibile.
Dacă folosim agenți de livrare, avem la dispoziție câmpurile ”Cod agent de livrare” și ”Cod service agent de livrare”. În primul vom selecta agentul de livrare la care se va apela (companii specializate gen FAN Courier, UPS etc.), iar în câmpul ”Cod service agent de livrare” vom selecta un cod care reflectă durata de timp în care se va realiza transportul. E important să selectați acest câmp atunci când trebuie să promiteți o anumită dată de livrare clienților, fiindcă sistemul va ține cont și de durata transportului articolelor pe comanda de transfer. Agenții de livrare și codurile de service livrare se pot configura în prealabil urmând calea: Departamente->Vânzări și Marketing->Procesare comenzi->Parametrizare->Agenți Livrare
După ce se realizează configurările rutelor de transfer, în final matricea ar putea arăta așa:
După ce și această parametrizare a fost realizată, se pot înregistra comenzile de transfer. Într-un articol viitor vom detalia modul de lucru cu comenzile de transfer.
Dacă vă interesează și alte funcționalități din Dynamics NAV, puteți consulta pagina : Resurse Dynamics NAV (Navision)
Urmăritori & Pingbacks
[…] comenzile de transfer sunt necesare unele configurări, pe care le-am detaliat deja în articolul Parametrizare rute transfer în Dynamics NAV. Acum vă vom arăta cum se lucrează cu comenzile de […]
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!