Indicatori economici în Dynamics NAV

Indicatori economici în Dynamics NAV

Sistemul ERP Microsoft Dynamics NAV satisface nevoile managementului pentru informația de sinteză financiar-contabilă prin intermediul unei funcționalități numită ”Indicatori Economici”. Indicatorii economici permit ca, prin agregarea sumelor din planul de conturi, să se obțină situații financiare,precum: bilanț, cont de profit și pierdere, cash-flow, indicatori de profitabilitate etc.

În cele ce urmează  vă vom prezenta modul de lucru cu această funcționalitate, exemplificând cu un indicator economic deja creat – contul de profit și pierdere (în varianta prescurtată).

Indicatorii se găsesc în cadrul modulul de Management Financiar, urmând calea: Departmente -> Management Financiar -> Contabilitate -> Rapoarte și analiză

Dynamics_NAV_Navision_Acces_Indicatori Economici

 

Primul pas în definirea unui indicator economic este asignarea unui nume și a unei descrieri (vezi imaginea de mai sus). Odată făcut acest lucru, este necesar ca să definim liniile și coloanele indicatorului, funcție de ceea ce ne dorim să obținem. Definirea liniilor se face dând clic pe butonul ”Editare indicator economic”, după ce ne poziționăm pe linia cu indicatorul economic. Se va deschide o fereastră precum cea de mai jos:

Dynamics_NAV_Navision_Acces_Definire_Indicatori_Economici

La definirea liniilor, pentru fiecare linie trebuie să trecem un număr și o descriere a liniei – care semnifică ceea ce vom afișa pe linia respectivă, iar completând câmpurile Tip totalizare și Totalizare indicăm sistemului cum vom extrage sumele din planul de conturi și care sunt conturile contabile folosite.

În imaginea de mai sus avem definite liniile pentru un cont de profit și pierdere. Așa cum se vede, putem stabili și linii care se calculează, prin formule, în baza altor linii. Coloanele indicatorului economic stabilesc tipurile de sume ce se vor afișa pentru liniile indicatorului, iar accesul se face prin selectarea butonului ”Editare parametrizare dispunere coloane”.

În fereastra ”Dispunere coloane” se definesc coloanele asociate indicatorului. Aici, folosind câmpurile Tip totalizare, Tip intrare registru sumă și Tip sumă putem stabili exact ce sume vom afișa: sume de tip sold sau rulaj, sume debitoare și/sau creditoare, sume din intrări contabilitate sau sume bugetate etc.

Dynamics_NAV_Navision_Coloane_Indicatori_Economici

Prin abilitatea de a defini, la nivel de utilizator, atât conținutul liniilor cât și al coloanelor, se asigură o mare flexibilitate în ceea ce privește tipurile  de situații și raportări ce pot fi create.

Odată definite liniile și coloanele indicatorului, indicatorul economic poate fi vizualizat dând clic pe butonul ”Prezentare Generală”:

Dynamics NAV(Navision)-Prezentare Generală

Se va deschide  o fereastră unde vom putea indicatorul cu sume și unde se și pot aplica diverse filtre, iar sumele se vor modifica potrivit filtrelor.

Pe lângă vizualizarea în ecran, indicatorul poate fi imprimat sau exportat în Excel. Sumele afișate au opțiunea de ”drill-down”, ceea ce înseamnă că dacă utilizatorul dă clic pe ele, va vedea intrările din contabilitate care compun suma respectivă.

Prezentarea pe care v-am făcut-o nu este exhaustivă: indicatorii economici  se pot construi și utilizând  centre de cost (dimensiuni) sau folosind  elemente din alte module din Dynamics NAV : Modulul de Contabilitatea Costurilor (Cost Accounting) și modulul de Cash-Flow. Dacă doriți să știți mai multe despre cum se construiesc indicatorii economice în Dynamics NAV, nu ezitați să ne contactați.

Dacă vă interesează și alte funcționalități din Dynamics NAV, puteți consulta pagina : Resurse Dynamics NAV (Navision)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns