Dynamics_NAV_Navision_Balanta_Inchidere_Valută_Adiț

Dynamics NAV – Raportări financiar-contabile în valută

Dynamics NAV – Raportări financiar-contabile în valută

Sistemul ERP Microsoft Dynamics NAV (Navision)  permite realizarea de tranzacții în  valută pentru clienți, furnizori și conturi bancare și furnizează de asemenea, în mod standard, instrumente de raportare  pentru acestea atât în valută, cât și în moneda locală.

Totuși, dacă dorim să obținem raportări financiar-contabile de sinteză într-o anumită valută, de exemplu Balanță de verificare, Cont de profit și pierdere, Bilanț etc., este necesar să activăm o funcționalitate numită valută adițională de raportare.

Valuta adițională de raportare permite transformarea tuturor sumelor care intră în contabilitate într-o valută adițională – la noi cel mai frecvent în EUR, iar apoi aceste sume sunt disponibile pentru diverse raportări. Cursul de schimb la care se face conversia sumelor este fie cursul de pe document, dacă documentul este în valută, de ex. facturi externe sau extrase bancare în valută,  fie cursul de schimb BNR valabil în ziua respectivă, dacă tranzacția sau documentul sunt în moneda națională.

Activarea funcționalității se face în Dynamics NAV  urmând calea: Departmente -> Administrare->Parametrizare aplicaţie->Management Financiar->Financiar ->Parametrizare contabilitate

Dynamics_NAV_Navision_Parametrizare_Valută_Adițională

În fereastra ”Parametrizare contabilitate”,  pe tab-ul ”Raportare” se selectează un cod de valută pentru câmpul ”Valută adițională de raportare”. Ideal este ca această operațiune să se realizeze la începutul implementării, chiar înainte de a porni înregistrările în contabilitate.  Dacă există deja intrări în contabilitate, sistemul le va converti la valuta adițională, dar trebuie să vă asigurați că în tabela de cursuri de schimb valutar cursul este introdus corect pe întreaga perioadă în care s-au făcut tranzacții contabile.

După selecția codului de valută și realizarea conversiei, sumele în valută adițională vor fi disponibile imediat în tabela de intrări contabilitate.

Dynamics_NAV_Navision_Intrări_Contabilitate_Valută_Adițională

Sumele în valuta adițională sunt vizibile în mai multe locuri:

Planul de conturi

În Planul de Conturi se poate vizualiza soldul unui cont contabil în valuta adițională.

Indicatorii Economici

Indicatorii economici permit obținerea unor situații financiare de sinteză, cum ar Bilanțul sau Contul de profit și pierdere. Acestea pot avea sumele afișate și în valuta adițională.

Dynamics_NAV_Navision_Indicatori_Economici_Valută_Adițională Analizele pe dimensiuni (centre de cost)

Analizele pe dimensiuni sunt instrumente prin care se poate analiza performanța afacerii funcție de  niște dimensiuni (tipuri de informație determinate de către utilizatori) care sunt specifice și relevante pentru afacerea respectivă. De exemplu, se pot analiza costurile și veniturile pe departamente sau pe regiuni geografice. Sumele din analize pot fi prezentate  în valuta adițională.

 

Dynamics_NAV_Navision_Analize_Dimensiuni_Valută_Adiționale

Rapoarte

O parte din rapoartele financiar-contabile din Dynamics NAV are opțiunea de afișare a sumelor în valuta adițională.

Dynamics_NAV_Navision_Balanta_Inchidere_Valută_Adiț

Chiar dacă nu toate rapoartele au această opțiune, având în vedere că în tabela ”Intrări Contabilitate” sumele în valută adițională sunt disponibile, modificarea unor rapoarte pentru afișarea lor este relativ facilă.

Dacă vă interesează  funcționalitățile oferite de  sistemul ERP Dynamic NAV (Navision), puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?