Operațiuni valutare în Dynamics NAV –  Partea II

Operațiuni valutare în Dynamics NAV –  Partea II

În cazul în care nu ați citit prima parte a acestui articol, care trateză parametrizările legate de valute, vă recomandăm să o faceți. Articolul îl găsiți aici:

Operațiuni valutare în Dynamics NAV – Partea I

În această a doua parte a articolului vom arăta cum se calculează diferențele de curs valutar în Dynamics NAV.

Diferențe de curs valutar la aplicarea între documente

Operațiunile în valută generează diferențe de curs valutar. În Dynamics NAV, calculul diferențelor  de curs valutar se realizează atunci când se face aplicarea între două documente exprimate în valută, de exemplu atunci când se aplică o plată la factură. Calculul este automat, iar suma rezultată nu poate fi modificată de către utilizator și va fi înregistrată de către progam pe conturile contabile corespunzătoare.

Pentru a fi mai clar, vom exemplifica. În imaginea de mai jos avem o factură de 3000 de EUR, înregistrată la data de 01.09.2017, la un curs de 1 EUR=4.5215 RON. Cursul pe factură vine automat din tabela de cursuri de schimb, dar  poate fi și editat la nivel de document.

 

Dynamics NAV Navision - Factura EUR

 

Presupunem că în data de 25.09.2017 se efectuează plata din jurnalul de bancă, la un curs de 1 EUR=4.6123

 

Dynamics NAV Navision - Plata EUR

Pentru ca sistemul să calculeze diferențele de curs valutar, este necesar să conectăm plata la o anumită factură, ceea ce facem în fereastra aplicare intrări, unde facem legătura între documentul de plată și factură.

 

După ce se realizează aplicarea, se înregistrează liniile din jurnalul de bancă. Dacă ne uităm la înregistrările din contabilitate, vom vedea că sistemul a calculat o pierdere din diferențe de curs valutar, pe care a pus-o pe contul contabil 665.

Dynamics NAV Navision -Intrari Contabilitate

În cazul în care la realizarea plății nu cunoașteți factura la care doriți să aplicați, puteți realiza aplicarea ulterior, după înregistrarea plății, dar diferențele de curs valutar se vor calcula doar atunci când veți realiza aplicarea documentelor.

Diferențele de curs valutar realizate din reevaluare

Reglementările contabile impun ca activele și datoriile exprimate în valută să fie reevaluate periodic. Pentru aceasta, în Dynamics NAV se folosește procedura numită  ”Ajustare Cursuri de Schimb”.  Aveți posibilitatea să rulați procedura diferențiat (pe clienți, furnizori și conturi bancare) dar cel mai important este să previzualizați înregistrările ce se vor realiza în contabilitate, astfel încât să fiți siguri că înregistrările vor fi corecte. (vezi foto)

 

Dynamics NAV Navision - Ajustare Cursuri Schimb

Procedura calculează diferențele de curs valutar la nivelul fiecărui document și cont bancar, ceea ce asigură un nivel maxim de detaliere și trasabilitate.

Dacă vă interesează  alte funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?