Operațiuni valutare în Dynamics NAV – Partea I
Operațiuni valutare în Dynamics NAV – Partea I
Majoritatea companiilor care implementează Dynamics NAV au o activitate care implică tranzacții cu parteneri din afara țării, și de aceea au nevoie de un sistem ERP care să gestioneze cu ușurință operațiunile valutare.
Dynamics NAV (Navision) vine în întâmpinarea nevoilor acestor companii printr-o serie de funcționalități privind operațiunile cu valute care acoperă cele mai diverse scenarii de lucru, în concordanță cu standardele de contabilitate naționale și internaționale.
Întrucât subiectul este destul de vast, în această primă parte vom explica cum se realizează parametrizarea valutelor în sistem, urmând ca într-un articol următor să explicăm cum se realizează operarea și raportare.
Definirea valutelor
În Dynamics NAV (Navision), se poate defini un număr nelimitat de valute, în tabela ”Valute” (vezi foto). Pe lângă codul valutei, se trec conturile contabile asociate diferențelor de curs valutar, precum și alte setări legate de modurile de rotunjire ale sumelor care se convertesc din valută în moneda națională.
De remarcat faptul că Dynamics NAV face distincție între diferențele de curs valutar care apar la aplicarea unor documente – de exemplu o plată la o factură, și diferențele de curs valutar care apar ca urmare a reevaluării periodice a activelor și datoriilor exprimate în valută. De aceea, există conturi distincte pentru a reflecta această diferență.
Pentru diferențele de curs valutar rezultate din aplicarea documentelor se folosesc conturile de câștiguri/pierderi realizate, iar pentru cele din reevaluare conturile de câștiguri/pierdere nerealizate. Chiar dacă contabilitatea românească nu face această distincție, realizat versus nerealizat, recomandarea noastră este să folosiți conturi contabile analitice diferite pentru conturile 665 și 765.
Definirea monedei locale
Moneda în care lucrăm, în cazul de față RON, nu este considerată o valută, iar codul ei se definește în tabela ”Parametrizare Contabile”, locul unde se fac setările generale ale modulului de ”Management Financiar”.
Cursurile de schimb valutar
Cursurile de schimb valutar se introduc zilnic fie manual, fie automat, în tabela de cursuri de schimb valutar.
La înregistrarea operațiunilor valutare, cursul din ziua introdusă pe data de înregistare a documentului va fi cel din această tabelă, putând fi însă și editat la nivel de tranzacție.
Preluarea automată a cursului BNR în tabela de cursuri de schimb valutar nu este o funcționalitate standard a sistemului, dar e disponibilă în pachetul de localizare, vezi aici : Localizare Dynamics NAV
Definirea valutelor pe clienți, furnizori, conturi bancare și lucrări (proiecte)
Asignarea valutei pe entitățile menționate mai sus se face din fișa entității. În imaginea de mai jos vedeți o fișă de client căruia i s-a definit valuta EUR.
Această valută va veni ca implicită la înregistrarea tranzacțiilor cu clientul – emitere de facturi, plăți etc. Asta însă nu împiedică lucrul pe același client cu mai multe valute, dar dacă valuta cu care se lucrează nu este cea implicită, ea se va modifica la nivel de document.
Parametrizare aplicări între valute diferite
Există în sistem posibilitatea aplicărilor între valute diferite. De exemplu, un furnizor poate emite o factură în USD, dar plata se poate realiza în EUR. Întrucât astfel de operațiuni au un caracter excepțional, posibilitatea de realizare a lor se activează din tabelele de parametrizare a modulelor de ”Vânzări și marketing”, respectiv ”Cumpărări ”.
V-am prezentat principalele parametrizări legate de lucrul cu valute în Dynamics NAV.
Pentru a vedea cum se calculează diferențele de curs valutar, citiți a doua parte a articolului aici:
Operațiuni valutare în Dynamics NAV – Partea II
Dacă vă interesează și alte funcționalități din Dynamics NAV, puteți consulta pagina : Resurse Dynamics NAV (Navision)
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!