Licențierea în Dynamics NAV 2017
Licențierea în Dynamics NAV 2017
Microsoft oferă clienților săi o modalitate flexibilă de licențiere a sistemului ERP Microsoft Dynamics NAV 2017, acoperind diverse scenarii de utilizare, adaptate nevoilor clienților.
Pentru a înțelege însă procesul de licențiere, e necesar explicăm principalele elemente ce apar într-un contract de licență. Acestea sunt:
• Funcționalitatea soluției
• Accesul utilizatorilor la funcționalitățile soluției
• Modelele de licențiere
• Tipurile de licențe
Pentru a nu stârni confuzii, termenii specifici licențierii vor fi în limba engleză, așa cum apar în contractul de licență.
Licențierea funcționalității soluției
În Microsoft Dynamics NAV 2017 există două opțiuni în ce privește licențerea funcționalitățile soluției: Starter Pack și Extended Pack
Starter Pack oferă funcționalitățile de bază pentru financiar și distribuție, asigurând:
- Control și perspectivă asupra finanțelor afacerii
- Gestionarea stocurilor într-un mediu de distribuție
- Managementul proiectelor
- Gestionarea relațiilor cu clienții (CRM)
- O imagine integrată a afacerii, de oriunde, printr-o mulțime de dispozitive (desktop, tabletă smarthpone)
Extended Pack oferă toate funcționalitățile din Starter Pack, iar în plus oferă funcționalități pentru:
- Procesele de fabricație
- Gestionarea avansată a depozitului
- Managementul operațiunilor de service
- Management financiar avansat (Cost Accounting)
Pentru detalii privind funcționalitățile din fiecare opțiune, puteți consulta documentul Dynamics NAV Functionalities
Licențierea accesului utilizatorilor la funcționalitățile soluției
Utilizatorii care accesează soluția trebuie să fie definiți potrivit tipului de acces de care au nevoie : Full sau Limited.
Full Users – primesc acces nerestricționat, direct și indirect, la toate funcționalitățile din Dynamics NAV, incluzând parametrizarea, administrarea și gestionarea tuturor parametrilor și funcționalităților din cadrul soluției.
Limited Users – primesc acces pentru citirea tuturor datelor, dar sunt limitați în ceea ce privește scrierea datelor la un anumit număr de tabele.
Puteți opta pentru ”Limited Users” atunci când utilizatorii au nevoie mai ales să consulte aplicația, fără să introducă prea multe date. De exemplu, dacă utilizatorii sunt agenți de vânzări.
Modele de licențiere
Dynamics NAV este licențiat printr-unul din cele două modele de licențiere: Perpetual Licensing și Subscription Licensing
Perpetual Licensing – cu acest tip de licențiere aveți drepturi de utilizare permanentă. Asta înseamnă că puteți folosi soluția cât de mult timp doriți. Optați pentru această opțiune atunci când aveți resurse financiare pentru investi și doriți să gestionați intern soluția, având propria platformă hardware sau folosind platforma unui alt agent care lucrează în numele dvs.
Subscription Licensing – acest tip de licențiere vă oferă drepturi de utilizare non-permamente, puteți utiliza software-ul atâta vreme cât plătiți o chirie. Acest model de licențiere scade costurile inițiale de licențiere și vă oferă flexibilitate în utilizarea aplicației, fiindcă plătiți numărul de licențe pe care le utilizați efectiv. Dacă, de pildă, aveți o activitate sezonieră, atunci când este sezon puteți licenția un număr mai mare de utilizatori, iar în extrasezon puteți scădea numărul acestora.
Tipuri Licențe Acces
Corespunzător celor două modele de licențiere, în Dynamics NAV sunt disponibile două tipuri de licențe de acces: Concurrent Client Access Licenses (CALs), valabile pentru modelul Perpetual Licensing și User Subscription Access Licenses (SALs), valabile pentru modelul Subscription Licensing.
Concurrent CALs – sunt bazate pe numărul de utilizatori care accesează baza de date simultan. Asta înseamnă că pe baza de date se poate defini un număr nelimitat de utilizatori, dar numărul celor care accesează simultan baza de date nu poate depăși numărul de licențe CALs cumpărate.
User SALs – sunt furnizate pentru fiecare utilizator în parte, indiferent de numărul de utilizatori care accesează simultan baza de date. Fiecărui utilizator îi este asignat o licență User Sals, individuală și netransmisibilă (dar care se poate reloca la un moment dat).
Așa cum probabil v-ați dat seama, procesul de licențiere presupune o analiză destul de laborioasă a opțiunilor pentru a determina soluția optimă de licențiere. În articolul de față am menționat doar cele mai importante elemente ale unui acord de licențiere, dar mai sunt și altele, de natură tehnică.
De aceea, pentru orice detalii suplimentare și pentru o explicare mai profundă a procesului de licențiere, nu ezitați să ne contactați.
Dacă vă interesează funcționalitățile oferite de sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!