Copiere date companie cu Dynamics NAV Administration PowerShell

Copiere date companie cu Dynamics NAV Administration PowerShell

Nu de puține ori se întâmplă ca o implementare de Dynamics NAV (Navision) să cuprindă nu doar o singură firmă, ci un grup de firme. Astfel, pe baza de date ajung să se regăsească mai multe companii, ceea ce din punct de vedere funcțional nu e o problemă, fiindcă Dynamics NAV poate lucra cu un număr nelimitat de companii.

Problema apare atunci când, din varii rațiuni, e nevoie ca datele unei singure companii să fie copiate de pe o bază de date pe alta. Situația cel mai des  întâlnită e atunci când se dorește realizarea unui mediu de testare, diferit de cel de producție.

În aceste condiții, realizarea unei operațiuni de backup/restore în Microsoft SQL Server nu este eficientă, întrucât aceasta nu se poate realiza la nivel de companie, ci se transferă întreaga bază de date. Iar o bază de date poate ajunge la zeci de gigabiți, ceea înseamnă că totul poate dura ore bune, nemaivorbind de spațiul de stocare necesar.

Soluția se află în utilizarea comenzilor Windows PowerShell. Începând cu versiunea Dynamics NAV 2013, a apărut un subset de comenzi PowerShell dedicat administrării Dynamics NAV.  Îl găsiți pe serverul pe care e instalat Dynamics NAV, tastând în fereastra de căutare ”Dynamics NAV 2017 Administration Shell” (dacă aveți o versiune de NAV mai veche, tastați numărul de versiune respectiv, de exemplu 2016 sau 2015 ).

Comenzile Power Shell se lansează din linia de comandă, dintr-o fereastră care ne aduce aminte de sistemul operare MS-DOS (vezi foto).

Dynamics NAV_Navision_Administrator_PowerShell

 

Pentru copierea datelor  unei companii, vom lansa mai întâi comanda  Export-NAV Data cu următoarea sintaxă:

Export-NAVData -ServerInstance NumeInstanță  -CompanyName „NumeCompanie” -FilePath Nume Cale Fișer

De exemplu:

Export-NAVData -ServerInstance KeplerLocalizareNav2017 -CompanyName „LocalizareNav2017” -Filepath C:\backup\DateCompanie.navdata

Comanda de mai sus a accesat  instanța de NAV numită KeplerLocalizareNAV2017, a copiat datele de pe compania numită LocalizareNav2017 și a creat un fișier numit Datecompanie.navdata în directorul C:\backup\.

Dacă operațiunea s-a realizat cu succes, veți primi un mesaj precum cel de mai jos.

Dynamics_NAV_Navision_PowerShell_Confirmare

Pentru importul datelor, vom folosi comanda Import-NAVData:

Import-NAVData -ServerInstance NumeInstanță  -CompanyName „NumeCompanie” -FilePath Nume Cale Fișer

Semnificația parametrilor este aceeași ca-n comanda de export a datelor.

Aici am prezentat doar o versiune simplificată a comenzilor, scenariile privind transferul datelor pot fi mai complicate. Mai multe detalii privind  capabilitățile Dynamics NAV Administration PowerShell găsiți aici:

https://msdn.microsoft.com/en-us/dynamics-nav/windows-powershell-cmdlets-for-microsoft-dynamics-nav#includenavshellmdincludesnavshellmdmd

Dacă vă interesează  funcționalitățile oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?