Navision - Dynamics NAV - Cale Web Services

Servicii Web în Dynamics NAV (Navision)

Servicii Web în Dynamics NAV (Navision)

Sistemele ERP nu pot exista ca niște insule informaționale, ele au nevoie să facă schimb de  date și să se integreze cu diverse alte sisteme informaționale: CRM, platforme de e-Commerce, aplicații ale furnizorilor și clienților, site-uri ale autorităților etc.

Pentru aceasta, în Dynamics NAV (Navision) există serviciile Web. Acestea expun datele și logica de business din Dynamics NAV unor aplicații terțe. Serviciile Web sunt o tehnologie standard, care folosește internetul pentru a realiza comunicarea între diferite aplicații. Prin serviciile web puteți importa cursul de schimb valutar în sistem, sau interoga baze de date oficiale, sau realiza schimburi de documente electronice cu terții.

Nu vom intra în detalii tehnice, ceea ce trebuie știut este că tehnologia este disponibilă în sistemul standard și gata de a fi utilizată. De exemplu, chiar și pe baza dvs. ar trebuie să vedeți ceva similar cu ceea ce e în imaginea de mai jos, dacă accesați calea:
Departamente->Administrare->Administrare IT->Servicii->Web ServiceNavision - Dynamics NAV - Cale Web Services

În imagine se pot vedea  pagini din Dynamics NAV deja configurate a fi expuse prin servicii Web. Dacă cineva dă clic pe un hyperlink asociat paginii, va vedea ceva în genul:

Navision - Dynamics NAV - Web Services Browser

Este informația din pagină, afișată în browser, în format XML. Însă ea poate fi deja folosită de alte aplicații, de exemplu de către soluția de business intelligence Power BI. În imaginea de mai jos vedem cum în Power Bi se introduce un link web către o pagină din Dynamics NAV, publicată prin serviciile Web.

Navision - Dynamics NAV -Conectare Power BI

După ce se realizează conectarea, datele devin imediat disponibile în Power BI.

Navision - Dynamics NAV -Date Power BI

Cel mai important lucru de reținut din ce v-am prezentat până acum este că, dacă aveți nevoie ca Dynamics NAV (Navision) să comunice informații și logică de business cu alte aplicații, e posibil ca aceste integrări să se realizeze mai ușor decât v-ați imaginat, fiindcă există deja o bază tehnologică pentru a realiza astfel de integrări.

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?