Dynamics NAV (Navision) - Plan de conturi - Matrice Sold Contabil

Vizualizare sume în planul de conturi din Dynamics NAV (Navision)

Vizualizare sume în planul de conturi din Dynamics NAV (Navision)

În sistemul ERP Microsoft Dynamics NAV (Navision) nevoile de raportare ale departamentului financiar-contabil sunt acoperite de obicei de un  pachet de localizare, care este oferit de către partenerul care a implementat sistemul. O localizare trebuie să conțină cel puțin câteva rapoarte de bază: balanța de verificare, fișa contului, extrase de cont client/furnizor, registru de casă etc. Pentru  mai multe detalii privind conținutul unei localizări, puteți consulta pachetul de Localizare Kepler.

Aceste  rapoarte sunt considerate indispensabile și nu trebuie să lipsească, fiind considerate rapoarte legale. Totuși, pot exista situații când se pot folosi și unele raportări financiare standard din Dynamics NAV, mai ales când faceți analize ”ad-hoc” ale sumelor din planul de conturi.

În continuare, vă vom prezenta câteva din aceste alternative, care față de rapoartele tradiționale au avantajul de a fi mai flexibile în ce privește perioadele de timp vizate și modul de afișare.

Raportarea ”Sold contabil”

Raportarea ”Sold contabil” este disponibilă în pagina cu Planul de conturi, pe tab-ul ”Navigare”:

Dynamics NAV (Navision) - Plan de conturi - Sold Contabil

Dacă dați clic pe butonul respectiv, se va deschide o pagină de tip matrice, unde pe antet puteți configura diverse opțiuni privind sumele afișate și perioada de timp.

Dynamics NAV (Navision) - Plan de conturi - Matrice Sold Contabil

Practic, puteți obține rulajele pe conturi similar unei balanțe de verificare, doar că aici aveți posibilitatea să modificați foarte ușor perioada de raportare.

Raportarea ”Sold cont contabil”

Un alt raport care vă poate fi util este ”Sold cont contabil”. Pentru a vizualiza sumele, ne poziționăm pe linia cu contul contabil pe care dorim să-l analizăm și dăm clic pe butonul ”Sold contabil”:

Dynamics NAV (Navision) - Plan de conturi - Sold Cont Contabil

Se va deschide o pagină în care puteți vedea rulajele și soldului contului, și-n care aveți iarăși posibilitatea de a face unele configurări privind afișarea sumelor și a a perioadei.

Dynamics NAV (Navision) - Matrice Sold Cont Contabil

De asemenea, nu trebuie uitat că în astfel de pagini aveți întotdeauna posibilitatea de ”drill-down”, adică dacă dați clic pe un rulaj sau un sold, puteți vedea din ce sume este compus.

Raportarea ”Sold contabil după dimensiuni”

În cazul în care aveți nevoie analizați sumele de pe conturi defalcate pe dimensiuni, puteți folosi  raportarea ”Sold contabil după dimensiuni”, al cărei buton de afișare este lângă butoanele rapoartelor menționate mai sus. În cadrul acestei raportări aveți posibilitatea de a selecta liniile și coloanele ce se vor afișa, precum și  de a pune filtre pe conturile din planul de conturi.

Dynamics NAV (Navision) - Sold Contabil pe dimensiuni

Când dați clic pe butonul ”Afișare matrice”, se va deschide pagina cu conturile, dimensiunile și sumele:

Dynamics NAV (Navision) - Matrice Sold Contabil pe dimensiuni

Pentru toate tipurile de raportare aveți posibilitatea să exportați datele în Excel și, dacă e mai convenabil, să continuați acolo analiza.

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?