Dynamics NAV (Navision) – operare jurnale contabile cu cont corespondent
Dynamics NAV (Navision) – operare jurnale contabile cu cont corespondent
Jurnalele sunt utilizate în contabilitate pentru a înregistra, cronologic și sistematic, diversele tranzacții care survin în decursul desfășurării de către companii a activităților comerciale. În Dynamics NAV (Navision) pentru majoritatea tranzacțiilor există forme dedicate în modulele operaționale – vânzări, cumpărări, producție etc., iar jurnalele contabile sunt formele în care se introduc tranzacții care sunt operate în mod uzual doar de către departamentul financiar-contabil: salarii, deconturi, casa, bănci, etc.
Într-un articol anterior am descris modul de lucru cu jurnale contabile, prin introducerea unor note contabile simple, pe două linii de jurnal. (vezi articol: Operare jurnale contabile în Dynamics NAV )
Există însă și posibilitatea de a genera o notă contabilă folosind o singură linie de jurnal, prin intermediului contului corespondent și despre aceasta vom discuta în articolul de față. Să considerăm, de pildă, încasarea prin bancă a unei facturi de la un client. (vezi foto)
În stânga, prin câmpurile ”Tip cont” și ”Nr. cont” avem definit clientul care face plata, iar în dreapta, prin câmpurile ”Tip cont corespondent” și ”Nr. cont corespondent” avem contul bancar în care se face încasarea. Înregistrând, vom obține următoarea notă contabilă:
Utilizarea înregistrării în jurnale contabile pe cont corespondent poate fi avantajoasă atunci când avem situația introducerii mai multor tranzacții în care unul din conturile folosite este mereu același. Situația tipică este cea a operării extraselor bancare.
Pentru ca în liniile de jurnal contabil să fie mereu același cont corespondent e nevoie de o setare la nivel de lot contabil. Ca să facem acest lucru deschidem lista loturilor contabile din jurnalul contabil în care ne aflăm dând clic pe butonul cu săgeată din dreptul lotului(vezi foto). Se va deschide lista loturilor asociate jurnalului contabil, dăm clic pe butonul ”Editare listă” și apoi putem asocia un cont corespondent lotului.
Odată asociat, înseamnă că în lotul respectiv, la fiecare generare a unei linii noi de jurnal se introduce automat și contul corespondent. Astfel, atunci când de exemplu operăm extrasul de bancă, vom avea întotdeauna prezent în contul corespondent contul bancar (contul contabil 5121).
O astfel de parametrizare poate fi folosită nu doar în cazul conturilor bancare, ci și în alte situații, de exemplu în cazul operării deconturilor sau ori de câte ori avem tranzacții în care unul din conturi trebuie să fie mereu același.
Dacă vă interesează și alte funcționalități din Dynamics NAV, puteți consulta pagina : Resurse Dynamics NAV (Navision)
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!