declaratia-394-dynamics-nav

Dynamics NAV (Navision) – Declarația fiscală 394

Începând cu versiunea Dynamics NAV 2013, Microsoft nu a mai furnizat localizare pentru sistemul ERP Dynamics NAV, considerând că partenerii ce implementează Dynamics NAV pot satisface  mai bine nevoile pieții.

Localizarea presupune furnizarea acelor funcționalități  care răspund doar nevoilor pieții românești. E vorba, în principal, de raportările fiscale și contabile, declarația de TVA 394 fiind una dintre ele.

Noul format al declarației 394, valabil de la 01.07.2016, a reprezentat o adevărată provocare, datorită numeroaselor modificări ce au trebuit făcute în sistem.

Kepler  Management Systems a realizat și instalat cu succes noua declarație, la toți clienții săi.

Noua declarație 394 a presupus în Dynamics NAV (Navision)  realizarea următoarelor modificări,  menționate succint mai jos.

Parametrizare nomenclator Cod Produse

În noua declarație 394 trebuie să se declare distinct anumite produse. Pentru a putea fi evidențiate livrările şi achizițiile cu astfel de produse, s-au folosit tabelele standard Dynamics NAV, astfel încât articolelor să li se poată asocia coduri de categorie specifice declarației 394.

Parametrizarea regimului special

De asemenea, în noua declarație 394 trebuie să se declare operațiunile derulate în regim special pentru agențiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție şi antichități.

Pentru a fi evidențiată operația de cumpărare a regimului special, s-au creat codurile specifice acestui tip de operație în tabelele unde se parametrizează grupele de TVA.

Modificări privind operarea tranzacțiilor în  Dynamics NAV (Navision)

Noua declarație 394 presupune și modificări în realizarea unor tranzacții care, potrivit normelor, vor trebuie raportate diferențiat începând cu data de 01.10.2016. Aici includem:

  1. Înregistrarea facturilor de cumpărare simplificate cu CIF (Cod de Identificare Fiscală) sau fără CIF
  2. Înregistrarea bonurilor fiscale de cumpărare cu CIF sau fără CIF
  3. Înregistrarea documentelor cu tranzacții realizate pe teritoriul României, iar partenerul este din UE și/sau din afara UE
  4. Înregistrarea documentelor de vânzare către clienți care nu pot fi identificați şi autofacturarea
  5. Înregistrarea documentelor stornate și anulate

Pentru aceasta, s-au  adăugat diverse opțiuni la nivelul comenzilor, facturilor și notelor de credit de cumpărare.

Preluarea datelor şi generarea XML-ului pentru Declarația 394

În final, trebuie să rezulte un fișier XML cu datele respective. Datele sunt preluate din sistem și ajung într-o formă, unde mai pot fi editate înainte de generarea fișierului (se mai pot face diverse corecții și verificări).

 

Dynamics-NAV-Navision-Declaratia-394-Generare-XML

Noua declarație 394 face parte din pachetul de localizare furnizat de către Kepler Management Systems clienților săi. Dacă sunteți interesați de obținerea acestei declarații sau a întregului pachet de localizare, vă rugăm contactați-ne.

În cazul în care vă interesează  funcționalitățile oferite de  sistemul ERP Dynamic NAV (Navision), nu ezitați să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?