Dynamics-NAV-Navision-Fisa-Mijloc-Fix

Dynamics Nav (Navision) – Modulul Mijloace Fixe

Dynamics NAV (Navision) oferă funcționalități avansate privind gestiunea mijloacelor fixe, în cadrul unui modul dedicat, integrat cu contabilitatea.

Vom prezenta câteva din caracteristicile acestui modul, pentru a vă oferi o imagine cât mai clară vizavi de capabilitățile sale.

Fișa Mijlocului Fix

Pentru a se opera tranzacții cu un mijloc fix, e nevoie să se definească o fișă a mijlocului fix. Ulterior, toate informațiile asociate mijlocului fix se vor regăsi în această fișă.

În antetul fișei mijlocului fix se definesc elemente precum: număr, descriere, număr serial, locație, angajat responsabil etc.

În liniile fișei se definește legătura cu contabilitatea, prin intermediul unui registru de amortizare și a unei grupe de înregistrare. Se trece data de început a amortizării, metoda de amortizare numărul de ani de amortizare.

Registrul de amortizare

Conceputul de registru de amortizare nu există ca atare în practica contabilă românească, ci doar cel de metodă de amortizare. Registrului de amortizare i se asociază întotdeauna o metodă de amortizare, dar pe lângă aceasta mai putem defini câteva caracteristici, printre care cea mai importantă este aceea de a stabili dacă  registrul este sau nu integrat cu contabilitatea.

În Dynamics NAV, putem folosi simultan mai multe registre de amortizare, ceea ce înseamnă că pentru aceleași mijloace fixe putem calcula mai multe tipuri de amortizare: contabilă, fiscală, pentru raportare în cadrul grupului etc.

Metoda de amortizare

Dynamics NAV (Navision) asigură metodele de amortizare recunoscute de contabilitatea românească, anume: liniară, degresivă, accelerată și cea pe unitatea de produs/serviciu. Pe lângă acestea, mai există și alte metode, din practicile contabile internaționale.

Grupele de înregistrare

Legătura cu conturile din Planul de Conturi se face prin intermediul grupelor de înregistrare. Pentru fiecare categorie de mijloace fixe  se definește o grupă de înregistrare căreia i se asociază conturile specifice operațiunilor cu mijloace fixe. Avantajul este că cine lucrează cu mijloacele fixe nu trebuie să cunoască contabilitate, odată ce parametrizarea a fost corect realizată.

Dynamics-NAV-Navision-Grupe-Inregistrare-Mijloace-Fixe

 

Operațiuni cu mijloace fixe în Dynamics NAV

 

Achiziția mijlocului fix

În Dynamics NAV (Navision)  achiziția  se face din modulul de Cumpărări, prin selectarea unui mijloc fix pe  factura/comanda de cumpărare. La înregistrare, se propagă informația  în registrele de cumpărări, mijloace fixe și contabilitate.

Calculul amortizării

Amortizarea se calculează automat, printr-o procedură care creează linii de jurnal, pe care utilizatorul le verifică înainte de înregistrare. Amortizarea este calculată dinamic, în sensul că ține cont de orice modificare a valorii mijlocului fix (apreciere sau depreciere). Dacă pe fișa mijloculul fix se asociază centre de cost, se va calcula amortizarea și pe centrele de cost alocate mijlocului fix.

dynamics-nav-navision-calcul-amortizare-mijloace-fixe.

 

Vânzarea mijlocului fix

Vânzarea se realizează din comanda/factura de vânzare, la înregistrarea ei informațiile din fișa mijlocului fix nu dispar, rămân pentru istoric, dar nu se mai poate opera nimic pe fișa acelui mijloc fix.

Sistemul calculează automat sumele ce ajung pe conturile contabile privind activele cedate, 6583 și 7583.

Casarea mijlocului fix

Se efectuează dintr-un jurnal de mijloace fixe, se selectează mijlocul fix și se înregistrează un tip de operațiune numit ”Înstrăinare”. Notele contabile sunt generate de sistem.

Apreciere/depreciere mijoace fixe

Este posibilă reevaluarea mijloacelor fixe. Reevaluarea se realizează din jurnale de mijloace fixe, existând tipuri de înregistrare dedicate. Astfel, se pot vedea în rapoarte valorile aprecierilor/deprecierilor realizate.

Cheltuieli cu întreținerea

Se pot înregistra facturi de cheltuieli de întreținere pe mijloace fixe. Ulterior, pe fișa mijlocului fix și în rapoarte se pot vedea aceste cheltuieli. În fișa mijlocului fix se poate trece data următorului service.

Reclasificarea mijloacelor fixe

Există situații când dintr-un mijloc fix mai mare pot rezulta, prin dezasamblare, mai multe mijloace fixe. În cazul acesta, se transferă valoarea rămasă și amortizarea de la mijlocul fix inițial la unul sau mai multe mijloace fixe rămase. Operațiunea se realizează într-un jurnal special.

Asigurări mijloace fixe

Aveți posibilitatea în Dynamics NAV (Navision) să definiți  asigurări, pe care să le asociați mijloacelor fixe. Ulterior, se poate vedea pe fiecare mijloc fix în parte dacă este asigurat, cu ce valoare anume și când expiră asigurarea.

Acestea sunt principale capabilități ale modului de mijloace fixe din Dynamics NAV. Mai există și altele  care se pot dovedi utile, funcție de activitățile specifice afacerii dvs.

Dacă vă interesează  alte funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamic NAV (Navision), puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

2 raspunsuri

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Todays User Suggested Website:From time to time our members recommend websites of interest to them. Please visit: https://kepler-ms.ro/dynamics-nav-navision-mijloace-fixe/ […]

  2. […] Pentru detalii privind funcționarea modului de mijloace fixe, puteți citi articolul : Dynamics NAV – Modulul de Mijloace Fixe […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns