Dynamics NAV (Navision) -Procent alocare amortizare MF

Amortizare pe dimensiuni prin chei de alocare în Dynamics NAV (Navision)

Amortizare pe dimensiuni prin chei de alocare în Dynamics NAV (Navision)

Sistemul ERP Dynamics NAV permite calculul amortizării pe dimensiuni (centre de cost) prin asignarea pe fiecare fișă de mijloc fix a uneia sau mai multor dimensiuni, care apoi sunt asociate tranzacțiilor în care este implicat mijlocul fix, inclusiv amortizarea. Un astfel de scenariu de configurare pornește de la premisa că întreaga amortizare a mijlocului fix va putea fi alocată unei singure valori de dimensiune (centru de cost). Am detaliat modul acesta de calcul în articolul  Calcul amortizare mijloace fixe pe dimensiuni în Dynamics NAV

Există însă situații când același mijloc fix sau aceeași grupă de mijloace fixe deservește mai multe centre de cost și, prin urmare, cheltuiala cu amortizarea ar trebuie împărțită pe aceste centre de cost, adică pe dimensiuni. Să luăm un exemplu concret. Avem, de pildă un parc de autovehicule care este folosit de mai multe departamente, funcție de necesități, și prin urmare nu putem aloca cheltuiala unui autovehicul specific pentru un anumit departament. În cazul a acesta, pentru a se putea totuși repartiza cheltuiala pe departament, se instituie niște chei de alocare, niște estimări ale utilizării parcului de autovehicule pe fiecare departament.

Iar funcție de aceste estimări, putem aloca și cheltuiala cu amortizarea. Urmând exemplul menționat, în Dynamics NAV vom accesa pagina de grupe înregistrare mijloace fixe, urmând calea:

Departamente->Management Financiar->Parametrizare->Grupe înregistrare->Grupe înregistrare MFDynamics NAV (Navision) -Cale grupă înreg. mijloace fixe

Ne poziționăm pe linia cu grupa de înregistrare pentru mijloacele de transport, mergem pe tab-ul ”Navigare” și apoi dăm clic pe butonul ”Alocări”, selectând opțiunea ”Amortizare”.Dynamics NAV (Navision) -Alocare amortizare dep administrativ

Se va deschide o fereastră în care vom trece contul de cheltuială cu amortizarea (6811) și un procent de alocare a sumei. De asemenea, vom merge tot pe tab-ul ”Navigare” și vom da clic pe butonul ”Dimensiuni”  și selectăm din fereastra nou deschisă departamentul pentru care dorim să alocăm suma. În final, ar putea rezulta o alocare precum în imaginea de mai jos.Dynamics NAV (Navision) -Procent alocare amortizare MFÎn exemplul dat am alocat cheltuiala cu amortizarea astfel: 50% pe departamentul achiziții, 30% pe departamentul vânzări și 20% pe departamentul service. Acum, dacă vom rula procedura de calcul a amortizării, pentru fiecare mijloc fix care aparține grupei de înregistrare cu alocări, suma cu cheltuiala de amortizare va fi defalcată pe dimensiuni conform procentajelor de alocare:

Dynamics NAV (Navision) -Jurnal contabil MF cu amortizări defalcate

În practică, poate apărea și situația în care unele mijloace fixe sunt folosite la comun, de mai multe departamente, în vreme ce altele sunt dedicate exclusiv unor departamente. În acest caz, va trebui să creați grupe de înregistrare mijloc fix separate pentru utilizarea la comun și să aplicați mecanismul de alocare descris mai sus, în vreme ce pentru cele dedicate veți putea folosi soluția uzuală, de asignare a departamentului la nivelul fiecărui mijloc fix.

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?