Dynamics NAV (Navision) -Jurnal contabil MF cu amortizare și cod dimensiune

Calcul amortizare mijloace fixe pe dimensiuni în Dynamics NAV (Navision)

Calcul amortizare mijloace fixe pe dimensiuni în Dynamics NAV (Navision)

Cheltuielile cu amortizarea pot constitui o parte semnificativă a cheltuielilor dintr-o companie și de aceea există interesul ca ele să fie asociate direct unor departamente, procese sau produse, în scopul de a realiza o urmărire detaliată a profitabilității. Pentru aceasta, în sistemul ERP Dynamics NAV se utilizează dimensiunile, care sunt tipuri de informații definibile de către utilizatori și care se pot asocia tranzacțiilor. Ele mai sunt cunoscute și sub denumirea de centre de cost.

Am discutat pe larg despre modul de configurare a dimensiunilor în articolul  Parametrizare dimensiuni (centre de cost) în Dynamics NAV și nu vom relua aici această discuție, ci vom arăta cum putem aloca cheltuielile cu amortizarea pe dimensiuni. Cea mai simplă modalitate de a face asta este să asociem fiecărui mijloc fix un cod de dimensiune.

Să luăm un exemplu, să presupunem că avem un mijloc fix (vezi foto), un autovehicul care este destinat celor din departamentul de achiziții și vrem ca cheltuiala cu  amortizarea să fie asociată acestui departament. Pentru aceasta, mergem în fișa mijlocului fix, pe tab-ul ”Navigare” și dăm clic pe butonul ”Dimensiuni”. Se va deschide o fereastră în care putem selecta tipul de dimensiune, în cazul nostru ”DEPARTAMENT”, și valoarea dimensiunii – ”ACHIZIȚIE”. Închidem fereastra și în momentul acesta orice tranzacție pe care o vom face pe mijlocul fix respectiv va purta și informația privind departamentul.Dynamics NAV (Navision) - Asignare dimensiune pe mijloc fixProcedăm așa pentru toate mijloacele fixe pentru care dorim să avem urmărire pe dimensiuni.

La rularea procedurii de calcul amortizare  în jurnalul contabil de mijloace fixe va apărea și informația privind dimensiunea:Dynamics NAV (Navision) -Jurnal contabil MF cu amortizare și cod dimensiune

Puteți observa în imaginea de mai sus că nu toate liniile de jurnal de mijloc fix au dimensiune. Situația asta se poate  întâlni atunci când nu doriți să existe alocare pe dimensiuni pentru unele mijloace fixe sau poate fi o scăpare a celor care au definit fișe de mijloc fix, dar au uitat să asocieze dimensiunea. Situația din urmă o puteți preîntâmpina setând ca obligatorie dimensiunea pe fișa contului contabil de amortizare (6811).

Dynamics NAV (Navision) -Departament obligatoriu pe contul de amortizareAstfel că, dacă aveți setată dimensiunea obligatorie pe contul 6811 și  veți încerca să înregistrați liniile de amortizare fără dimensiune, se va genera un mesaj de eroare:

Dynamics NAV (Navision) -Eroare înregistrare amortizare pe dimensiuni

 

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Sistemul ERP Dynamics NAV permite calculul amortizării pe dimensiuni (centre de cost) prin asignarea pe fiecare fișă de mijloc fix a uneia sau mai multor dimensiuni, care apoi sunt asociate tranzacțiilor în care este implicat mijlocul fix, inclusiv amortizarea. Un astfel de scenariu de configurare pornește de la premisa că întreaga amortizare a mijlocului fix va putea fi alocată unei singure valori de dimensiune (centru de cost). Am detaliat modul acesta de calcul în articolul  Calcul amortizare mijloace fixe pe dimensiuni în Dynamics NAV […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?