Navision Dynamics NAV - Înregistrare Jurnal Amortizare Mijloace Fixe

Calcul amortizare mijloace fixe în Dynamics NAV (Navision)

Calcul amortizare mijloace fixe în Dynamics NAV (Navision)

Sistemul ERP Microsoft Dynamics NAV (Navision) dispune de un modul dedicat pentru gestionarea mijloacelor fixe, modul care este integrat cu contabilitatea și care permite realizarea tuturor operațiunilor legate de mijloace fixe: definire, achiziție, vânzare și casare, urmărire mentenanță și, desigur, calculul amortizării. Dacă vreți să citiți o prezentare generală a modului de mijloace fixe, vă recomandăm articolul Dynamics NAV – Modulul Mijloace Fixe

Pentru calculul amortizării  în Dynamics NAV se utilizează o procedură  care, în baza unor informații introduse de către utilizator, generează linii de jurnal contabil cu amortizarea pentru fiecare mijloc fix în parte. Liniile de jurnal sunt verificate de către utilizator, iar apoi înregistrate în contabilitate.

Procedura de calcul a amortizării se accesează urmând calea:

Management Financiar-> Mijloace Fixe-> Activități periodice-> Calcul amortizare

Navision Dynamics NAV - Cale Calcul Amortizare Mijloace Fixe

Se va deschide o fereastră unde, pentru a rula procedura de calcul a amortizării, se vor completa următoarele câmpuri:

• Registru de amortizare – Selectați registrul de amortizare. Există cel puțin un registru de amortizare integrat cu contabilitatea (și care de obicei se numește ”CONTABIL” sau ceva asemănător), dar în principiu pot fi mai multe registre de amortizare.
• Data de înregistrare MF – Introduceţi data înregistrării amortizării mijloacelor fixe. Programul utilizează această dată în calculul amortizării ca dată de sfârşit a perioadei de amortizare; va fi aceeași cu data înregistrării (vezi mai jos).
• Utilizare forţare nr. de zile – Puneți un marcaj de selectare în acest câmp. Această setare poate vă nedumerește, dar în principiu în Dynamics NAV (Navision) amortizarea se poate calcula funcție de numărul de zile din lună, adică amortizarea calculată în luna februarie va fi diferită de cea calculată în luna iulie. Când amortizăm mijloace fixe cu valori foarte mari un astfel de mod de calcul poate fi relevant. Prin utilizarea acestui marcaj împreună cu valoarea din câmpul ”Forțare nr. de zile” ne asigurăm însă că amortizarea calculată va fi aceeași de la lună la lună, conform practicii din contabilitatea românească.
• Forţare nr. de zile – Se va completa întotdeauna cu valoarea 30.
• Data înregistrării – Introduceți data înregistrării care să fie utilizată de procedură; de obicei va fi data de sfârşit de lună.
• Nr. document – Se va da un nr. de document care va apărea pe liniile de jurnal contabil.
• Descriere înregistrare – Aici aveţi posibilitatea să introduceţi un text care va însoţi intrările din jurnal.
• Inserare cont corespondent –  Se marchează întotdeauna pentru  a se introduce contul corespondent (6811) în liniile de jurnal contabil.

După ce s-au introdus informațiile, va rezulta o fereastră completată într-un mod similar cu imaginea de mai jos.

Navision Dynamics NAV - Fereastră Amortizare Mijloace Fixe

Se dă clic pe butonul ”OK” și apoi va apărea o nouă fereastră:

Navision Dynamics NAV -Mesaj Amortizare Mijloace Fixe

În această nouă fereastră se confirmă crearea  liniilor de jurnal și sunteți întrebat dacă doriți să deschideți fereastra cu liniile de jurnal contabil create.

Navision Dynamics NAV - Înregistrare Jurnal Amortizare Mijloace Fixe

Verificați liniile de jurnal pentru a vă convinge că totul este în regulă, apoi dați clic pe butonul ”Înregistrare” și astfel amortizarea va fi înregistrată în contabilitate.

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

2 raspunsuri

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] rularea procedurii de calcul amortizare  în jurnalul contabil de mijloace fixe va apărea și informația privind […]

  2. […] În continuare, vă vom arăta cum să configurați și să operați calculul unei amortizări extracontabile. Dacă nu sunteți familiarizat cu modul de calcul al amortizării în Dynamics NAV (Navision), vă recomandăm articolul: Calcul amortizare mijloace fixe în Dynamics NAV […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?