Dynamics NAV (Navision) -Factură cumpărare - Diferență TVA

Înregistrare diferențe TVA la cumpărare în Dynamics NAV (Navision)

Înregistrare diferențe TVA la cumpărare în Dynamics NAV (Navision)

În sistemele de tip ERP și în programele de contabilitate TVA-ul se calculează automat, fără intervenția utilizatorului, prin aplicarea cotei de TVA la baza impozabilă – valoarea bunurilor și serviciilor din factură.

La introducerea unei  facturi de cumpărare de la un furnizor, Dynamics NAV calculează automat valoarea TVA-ului și acesta coincide în majoritatea cazurilor cu cel trecut în documentul furnizorului. Există însă situații când cele două sume pot fi diferite; nu vorbim de erori, ci de diferențe rezultate datorită numărului de zecimale și rotunjirilor. Dacă, de pildă, în sistemul furnizorului s-a emis factura cu un număr de trei zecimale, dar în Dynamics NAV operăm doar cu două, e posibil ca să apară diferențe din rotunjiri, mai ales când sunt multe linii în factură.

Evident, diferențele acestea sunt nesemnificative din punct de vedere valoric, dar nu putem avea în sistem un document înregistrat a cărui valoare este diferită de cea a furnizorului. Pe de altă parte, nici nu putem lăsa la discreția utilizatorului editarea neîngrădită a valorii TVA-ului – cu orice sumă dorește acesta.
Soluția optimă este să se ofere utilizatorului posibilitatea de a edita TVA-ul pe documentele de cumpărare, dar în cadrul unei anumite marje valorice – ceea ce se și întâmplă în Dynamics NAV (Navision), prin intermediul unor configurări

O primă configurare se realizează în fereastra ”Parametrizare cumpărări și datorii” care se poate accesa urmând în Dynamics NAV calea: Departamente->Management Financiar->Datorii->Parametrizare cumpărări și datorii

Dynamics NAV (Navision) - Parametrizare cumpărari și datorii - Diferență TVA

Aici, pe tab-ul ”General” vom marca bifa din dreptul câmpului ”Se permite diferență TVA”. În felul acesta, se activează funcționalitatea în modulul de ”Cumpărări și datorii”. Totuși, trebuie să stabilim și un prag valoric pentru diferența maximă admisă la modificarea TVA-ului, iar aceasta se realizează în fereastra ”Parametrizare contabilitate” care se găsește urmând calea: Departamente->Management Finnciar->Parametrizare->Administrare->Parametrizare Contabilitate

Dynamics NAV (Navision) - Parametrizare contabilitate - Diferență TVA

În câmpul ”Diferență maximă permisă pentru TVA” de pe tab-ul ”General” vom trece valoarea pe care o considerăm adecvată pragului.

Acum, funcționalitatea este activată și avem și un prag valoric pentru maximul modificării. Pentru a modifica TVA-ul într-o factură de cumpărare, în fișa facturii dăm clic pe butonul ”Statistică” și ni se va deschide o fereastră, cu antet și linii; modificarea se poate realiza în câmpul care conține valoare TVA-ului pe linii.

Dynamics NAV (Navision) -Factură cumpărare - Diferență TVA

În cazul în care valoarea modificării depășește pragul admis, va apărea un mesaj de eroare.

Dynamics NAV (Navision) -Factură cumpărare - Eroare TVA Modificat

În final, modificarea  va fi vizibilă și în caseta de statistici a facturii de cumpărare:

Dynamics NAV (Navision) -Factură cumpărare - TVA Modificat

 

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?