Dynamics NAV (Navision) - Vizualizare ierahie dimensiuni (centre de cost)

Structuri ierarhice de dimensiuni (centre de cost) în Dynamics NAV

Structuri ierarhice de dimensiuni (centre de cost) în Dynamics NAV

În sistemul ERP Dynamics NAV (Navision) dimensiunile sunt informații care se asociază tranzacțiilor și care pot fi ulterior folosite pentru a analiza activitatea firmei. Ele mai sunt cunoscute la noi și ca ”centre de cost”, deși nu sunt utilizate doar pentru analiza costurilor.

Uneori, e nevoie ca analiza pe dimensiuni să se realizeze pe o structură ierarhizată pe mai multe nivele de agregare. De exemplu, dacă dorim să facem o analiză zonală a vânzărilor, am putea avea o structură de analiză la următoarele nivele: județ, regiune istorică, țară. Pentru aceasta  însă, trebuie să definim în sistem dimensiuni care să reflecte această structură.

Am prezentat în detaliu definirea dimensiunilor în articolul  Parametrizarea dimensiunilor în Dynamics NAV și de aceea în articolul de față vom arăta doar ce este specific pentru definirea unei structuri ierarhice de dimensiuni.

Mergând pe exemplul cu zonele geografice, vom parametriza mai întâi județele ca dimensiuni standard – sunt cele pe care le vom selecta la  înregistrarea tranzacțiilor. În acest context, este important modul în care realizăm codificarea dimensiunilor. Județele care aparțin aceleași regiune trebui să fie codificate într-o regiune contiguă de coduri (vezi foto mai jos) astfel ca la nivel de regiune să putem folosi totalizarea.

Pentru definirea unei dimensiuni care totalizează, în câmpul ”Tip valoare dimensiune” vom selecta opțiunea ”Total”, iar în câmpul ”Totalizare” vom defini intervalul de dimensiuni care trebuie agregate. Codificarea dimensiunii totalizatoare trebuie realizată având în vedere logica totalizării. De exemplu, pentru regiunea ”Muntenia” am folosit codurile de dimensiuni  de județ  începând cu ”201”, iar pentru totalizare am folosit codul ”299”. Dacă, la un moment dat, vom adăuga în analiză un județ din regiunea ”Muntenia”, va fi suficient să generăm o dimensiune cu un cod în plaja de valori rămasă între ”201” și ”298”.

În final, va rezulta o structură precum în imaginea de mai jos:

Dynamics NAV (Navision) - Definire ierarhie dimensiuni

Pentru a asigura o mai bună claritate a structurii de dimensiuni, putem defini și dimensiuni de tip ”Antet”, al căror rol e doar acela de a delimita mai bine, din punct de vedere vizual, tipurile de  dimensiuni.

După ce am creat dimensiunile, cele de la nivelul de județ vor fi folosite pe tranzacțiile de vânzare. Pentru a analiza informația pe dimensiuni, vom folosi  formele de analize pe dimensiuni. Am discutat despre aceastea pe larg în articolul Analize pe dimensiuni în Dynamics NAV (Navision)  și dacă nu vă este familiară funcționalitatea, vi-l recomandăm.

Acum, mergând pe exemplul dat,  vom defini o vizualizare analiză care pe linii să afișeze zonele în care s-au realizat vânzările, iar pe coloane perioada. Analiza e filtrată pe conturile contabile de venituri (clasa 7).

Dynamics NAV (Navision) - Definire vizualizare ierahie dimensiuni (centre de cost)

După ce facem configurările menționate mai sus, dacă afișăm rezultatele vom avea vânzările realizate în perioade, la nivel de județ, cu totalizare la nivel de regiune și cu un total general la nivelul țării:

Dynamics NAV (Navision) - Vizualizare ierahie dimensiuni (centre de cost)

 

Dacă vă interesează și alte funcționalități din Dynamics NAV, puteți consulta pagina : Resurse Dynamics NAV (Navision)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns