Dynamics NAV - Navision - Factură Vânzare Mijloc Fix

Vânzarea și casarea mijloacelor fixe în Dynamics NAV (Navision)

Vânzarea și casarea mijloacelor fixe în Dynamics NAV (Navision)

Sistemul ERP Microsoft Dynamics NAV (Navision) oferă utilizatorilor săi, prin intermediul unui modul dedicat de mjloace fixe, posibilitatea de a efectua integrat cu contabilitatea orice tip de operațiune specifică mijloacelor fixe: achiziție, amortizare, mentenanță, apreciere/depreciere, bugetare etc.

În articolul de față ne-am propus să tratăm în detaliu două operațiuni: vânzarea și casarea. Pentru detalii privind Modulul de Mijloace Fixe din Dynamics NAV puteți consulta articolul:  Dynamics NAV (Navision) – Modulul Mijloace Fixe

Parametrizări necesare pentru vânzarea și casarea mijloacelor fixe

Pentru a putea realiza vânzarea și casarea este necesar mai întâi să setăm în modulul de mijloace fixe conturile contabile pe care se vor înregistra aceste tipuri de operațiuni. În acest scop, se accesează calea: Departamente->Management Financiar->Grupe Înregistrare->Grupe Înreg. MF

Dynamics NAV - Navision - Grupe Înregistrare Mijloace Fixe

Aici avem lista cu grupele de înregistrare asociate mijloacelor fixe, grupe care fac legătura între modulul de mijloace fixe și contabilitate. (pentru o a analiză detaliată a modului de funcționare a grupelor de înregistrare, vezi articolul –  Grupele de înregistrare în Dynamics NAV)

Dacă ne poziționăm pe o grupă de înregistrare și dăm clic pe butonul ”Editare”, se va deschide o fișă cu toate conturile contabile asociate acelei grupe. Mergem pe tab-ul ”Înstrăinare brut” și verificăm dacă există, iar dacă nu există completăm conturile contabile, exact ca în imaginea de mai jos:

Dynamics NAV - Navision - Conturi Vânzare Mijloace Fixe

Câteva observații. Dacă ați consultat imaginea, ați văzut probabil că la rubrica ”Cont vânzare la înstrăinare” există două căsuțe pentru selectarea conturilor, anume ”Cont câștig” și ”Cont pierdere”. Ambele se completează cu contul contabil 7583 – Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital, iar la rubrica ”Cont valoare inventar la înstrăinare” ambele căsuțe se completează  cu contul contabil 6583 – Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital.

Motivul pentru care se parametrizează în acest mod e dat de faptul că modulul de mijloace fixe din Dynamics NAV (Navision) e un sistem internațional, care permite setări ce se aplică nu doar pentru contabilitatea românească, ci și pentru alte sisteme naționale contabile.

Vânzarea mijloacelor fixe

Pentru operațiunea de vânzare e nevoie doar ca la factura de vânzare pe câmpul ”Tip” să selectăm opțiunea ”Mijloc fix”, iar la ”Nr” să selectăm, din lista de mijloace fixe, mijlocul fix care urmează a fi vândut. Se trece prețul de vânzare și se înregistrează.

Dynamics NAV - Navision - Factură Vânzare Mijloc Fix

 

În urma înregistrării, sistemul va înregistra vânzarea pe contul de venit 7583, va realiza descărcarea amortizării și, dacă mijlocul fix nu e amortizat integral  va descărca valoarea rămasă neamortizată pe contul 6583.

Dynamics NAV - Navision - Intrări Contab

 

Casarea mijloacelor fixe

Casarea mijloacelor fixe se realizează în modulul de mijloace fixe, prin înregistrarea în jurnal contabil mijloc fix. Acesta se accesează urmând calea: Departamente->Management Financiar->Mijloace Fixe->Jurnale Contabile MF

Dynamics NAV - Navision - Casare Mijloc Fix

Pe o linie de jurnal se introduce data casării, un număr de document și se selectează mijlocul fix care va fi casat. La ”Tip înregistrare MF” se selectează opțiunea ”Înstrăinare” și, dacă se dorește,  se editează descrierea implicită. Apoi, se înregistrează linia de jurnal și rezultă intrările din contabilitate.

Dynamics NAV - Navision - Intrări Contablitate Casare Mijloc Fix

Așa cum puteți obseva în imagine, mijlocul fix exemplificat a fi casat este amortizat integral. Dacă nu era, ar fi fost creată o linie cu suma rămasă neamortizată pe contul 6583. Chiar  și în cazul acesta, sistemul creează  o linie cu contul contabil 7583, dar care nu conține nicio valoare.

Mijloacele fixe vândute sau casate nu dispar din evidența modulului de mijloace fixe, ele rămân în istoric, dar nu se mai poate realiza niciun tip de operațiune cu ele.

Dacă vă interesează  și alte funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamic NAV (Navision), puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?