Dynamics NAV - Navision - Fișă cont bancar completată

Definire conturi bancare în Dynamics NAV (Navision)

Definire conturi bancare în Dynamics NAV (Navision)

Un sistem de tip ERP (Enterprise Resource Planning) trebuie să ofere companiilor soluții pentru gestionarea eficientă a încasărilor și plăților. Dynamics NAV (Navision) nu face excepție, iar Modulul Financiar asigură, printre altele, o evidență clară a operațiunilor bancare. Putem defini în sistem conturi bancare și putem face înregistrări pe ele, existând și raportări detaliate la nivel de cont bancar.

În cadrul acestui articol vom arăta cum se definește un cont bancar, urmând ca într-un articol viitor să ilustrăm principalele operațiuni care se desfășoară cu conturile bancare.

Pentru definirea unui cont bancar în Dynamics NAV (Navision) se accesează calea:

Departamente->Management Financiar->Management lichidități->Conturi bancare

Definire conturi bancare în Dynamics NAV (Navision)Se va deschide lista cu conturile bancare existente. Pentru un cont bancar nou, se dă clic pe butonul ”Nouă” și astfel se va crea o fișă goală de cont bancar.

Dynamics NAV - Navision - Fișă cont bancar nouă

Pe o fișă goală de cont bancar se poate completa o multitudine de informații, dar noi le vom menționa doar pe cele care sunt  absolut necesare. Informația este structurată, la fel ca și pe alte fișe, în tab-uri.

Pe tab-ul General completăm următoarele câmpuri:

  • Nr. – în acest câmp se introduce un cod pentru contul bancar. E bine să vă gândiți la un cod care să abrevieze caracteristicile contului bancar ( de la ce bancă este, dacă e în lei sau valută etc.)
  • Nume – în acest câmp se va introduce denumirea contului bancar
  • Nr. sucursală bancă – în fapt, nu se completează cu un număr, ci se trece denumirea sucursalei. De exemplu, ”Sucursala Dorobanți”.
  • IBAN – se completează cu contul IBAN al companiei (sistemul are verificare de validitate cont IBAN)

Pe tab-ul Înregistrare completăm:

  • Cod valută – în acest câmp se va introduce un cod de valută, dacă contul bancar este aferent unei valute. Dacă nu se selectează nicio valută, atunci contul este în lei.
  • Grupă înregistrare cont – în acest câmp se va specifica grupa de înregistrare aferentă contului bancar, această grupă de înregistrare realizând legătura cu contul contabil. Pentru detalii privind funcționarea grupelor de înregistrare în Dynamics NAV, puteți consulta articolul: Grupele de înregistrare în Dynamics NAV

Câmpurile pe care le-am menționat mai sus sunt absolut necesare pentru utilizarea contului bancar. Se mai pot completa însă și alte câmpuri, recomandarea noastră este să le completați pe cele de pe tab-ul Comunicare: adresă, nr. telefon, poștă electronică. Introducerea informației de acest tip în Dynamics NAV (Navision) ușurează munca angajaților, fiindcă informația e introdusă o singură dată, dar e disponibilă pentru toți utilizatorii.

În final, o fișă de cont bancar completată va arăta precum în imaginea de mai jos:

 

Dynamics NAV - Navision - Fișă cont bancar completată

Din acest moment, conturile bancare pot fi utilizate pentru înregistrare tranzacțiilor.

Dacă vă interesează  și alte funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?