Definirea unui articol în Dynamics NAV (Navision)

Fișa articolului în Dynamics NAV (Navision)

Fișa articolului în Dynamics NAV (Navision)

Managementul  stocurilor este un punct de convergență a mai multor departamente dintr-o companie: aprovizionare, depozit, vânzare, producție, service. Din acest motiv, în  Dynamics NAV (Navision), ca și în alte sisteme de tip ERP, articolele reprezintă elementele cu cel mai mare nivel de complexitate.

Acum însă ne propunem să arătăm care este informația minimală necesară pentru a defini un articol, astfel încât să se poată realiza cu acesta tranzacțiile obișnuite: cumpărare, vânzare, consum.

Definirea unui articol se realizează prin crearea unei fișe de articol. Pentru aceasta, putem accesa calea:

Departamente->Cumpărare->Stocuri și Costuri->Articole

Navision (Dynamics NAV) - Cale Fisa Articol

Ni se va deschide o listă cu articolele deja existente, iar pentru a crea un nou articol vom da clic pe butonul ”Nouă” și se va crea o fișă goală de articol, structurată în mai multe tab-uri.

Pe tab-ul ”General” al fișei de articol trebuie să completăm următoarele informații:

Nr. – este numărul articolului, cel care identifică în mod unic articolul în baza de date. De obicei, pentru definirea articolelor se utilizează o serie numerică automată, utilizatorul nu introduce numerele de articol manual;

Descriere/Descriere 2 – în aceste câmpuri se trece descrierea articolului;

Tip – valoarea implicită a acestui câmp este ”Stocuri”, dar se poate selecta și valoarea ”Servicii”. Începând cu versiunea Dynamics NAV 2016, există posibilitatea de a folosi funcționalitățile asociate articolelor și pentru servicii. Evident, un articol de tip serviciu nu are constrângerile pe care le au articolele propriu-zise în ce privește fluxurile cantitative;

Unitate de măsură de bază – utilizatorul va selecta unitatea de măsură  care se folosește pentru a afișa stocul și pentru a calcula costul. Pentru cumpărare și vânzare în Dynamics NAV (Navision) se pot defini unități de măsură diferite, stabilindu-se o relație de echivalență între unitatea de măsură de bază și aceste unități de măsură alternative.

În imaginea de mai jos puteți vedea o exemplificare a completării acestor câmpuri.

Navision (Dynamics NAV) - Fisa Articol tab General

 

Pe tab-ul ”Înregistrare & Preț” vom completa următoarele câmpuri:

Metoda de cost – se alege metoda prin care se va calcula costul la descărcarea din gestiune a articolului. Utilizatorul are de ales între metodele FIFO, LIFO, CMP (Cost Mediu Ponderat), Specific și Standard;

Grupă înreg. contabilă produs – utilizatorul va selecta grupa de înregistrare contabilă  produs asociată articolului, dintr-o listă definită în prealabil. Grupa de înregistrare contabilă produs face legătura cu contabilitatea și, în combinație cu grupele de înregistrare operațiuni economice, determină ce conturi contabile de cheltuieli și venituri se vor folosi în tranzacțiile cu acest articol. Pentru o expunere mai detaliată a modulului de lucru cu grupe de înregistrare, vă recomandăm materialul : Grupele de înregistrare în Dynamics NAV

Grupă înreg. TVA produs – această grupă în combinație cu grupele de înregistrare TVA operațiuni economice stabilește cota de TVA, conturile în care se înregistrează în contabilitate și poziția în care apare în jurnalele de TVA;

Grupă înregistrare stoc – această grupă, în combinație cu locația  în care se află articolul, determină ce cont contabil de stoc (clasa 3) se va folosi pentru articol.

Navision (Dynamics NAV) - Fisa Articol tab Inregistrare si Pret

Ce am menționat mai sus este deja suficient pentru a putea realiza tranzacții cu articolul. Opțional, mai putem introduce:

Costul unitar– este costul care va apărea implicit pe documentele de cumpărare.

Prețul unitar– este prețul care va apărea implicit pe documentele de vânzare, cum ar veni ”prețul de listă”. Pentru introducerea unor prețuri diferențiate, există funcționalități dedicate – vezi  Politici de preț în Dynamics NAV (Navision).

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?