articol-dynamics-nav

Dynamics NAV – urmărire articole pe nr. seriale și loturi

Dynamics NAV  – urmărire articole pe numere  seriale și loturi

Sistemul ERP Microsoft  Dynamics NAV (Navision) oferă companiilor posibilitatea de a asigura trasabilitatea articolelor, stabilind o legătură între proveniența unui articol și destinația finală a acestuia.

Cine are nevoie de urmărirea articolelor pe numere seriale și loturi

Au nevoie de această funcționalitate companiile ce oferă garanție produselor pe care le vând, care vând produse care expiră sau care vor să asigure un management al calității.

Trasabilitatea articolelor în Dynamics NAV  ne poate spune, de exemplu:

• Când a fost primit un articol
• Unde se află acesta la un moment dat
• Când expiră un articol
• Ce client l-a cumpărat și când

Operarea cu numere seriale/loturi în Dynamics NAV (Navision)

Pentru operarea cu numere seriale/loturi,  trebuie definite în Dynamics NAV  coduri de urmărire articole (vezi foto).

dynamics-nav-navision-fisa-urmarire-articole

Pe aceste coduri se stabilesc ce fel de operațiuni se urmăresc, dacă se urmăresc pe numere seriale și/sau pe loturi, politici privind data de garanție sau data de expirare. Ulterior, codurile se asociază pe fișa articolului.

Odată asociat un cod de urmărire pe fișa articolului, urmărirea este activată și devine obligatorie pentru tranzacțiile efectuate cu articolul respectiv; achiziție, transfer, consum, asamblare, vânzare etc.

Acest mod de lucru asigură  flexibilitate  în ce privește stabilirea unor politici de trasabilitate, flexibilitate oferită și la operarea propriu-zisă în documente precum comenzi și facturi. La achiziție, de exemplu, se poate opta ca să se utilizeze fie numerele seriale ale furnizorilor, fie să se genereze plaje de numere pentru propriile numere seriale. Sau, putem stabili la vânzare o politică de tip FEFO (First Expired, First Out) cu opțiunea de a împiedica vânzarea unor produse expirate.

Trasabilitatea  articolelor în Dynamics NAV

Pentru articolele cărora le-am asociat numere seriale/loturi  se  poate vizualiza tot lanțul documentelor înregistrate prin care a trecut articolul, în cadrul unei forme de navigare (vezi foto).

dynamics-nav-navision-trasabilitate-articol-numar-serial

Căutarea se poate face în două feluri; de la origine (prima intrare)  la utilizare sau de la utilizare la origine. În imaginea de mai sus ne este prezentat un articol care a fost achiziționat, apoi transferat în altă locație și în cele din urmă vândut.

Există și posibilitatea de a căuta într-o fereastră generală de navigare, unde se introduce numărul serial sau numărul de lot și apar toate înregistrările asociate acestora.

Dacă vă interesează  alte funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamic NAV (Navision), puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?