Dynamics NAV (Navision) - Comandă cumpărare - preluare comenzi vânzare

Livrarea directă în Dynamics NAV (Navision)

Livrarea directă în Dynamics NAV (Navision)

Companiile din domeniul distribuției includ adesea în ofertele lor către clienți articole pe care nu le dețin în stoc și pe care  le comandă de la furnizori doar în situația în care un client face o comandă fermă. De obicei, fluxul obișnuit al stocurilor este ca marfa să ajungă de la furnizor la distribuitor, iar apoi acesta  să o livreze clientului.

Există însă situații, când e mai economic ca produsele comandate de către client să ajungă la acesta direct de la furnizor, fără să mai treacă pe la depozitul distribuitorului. De altfel, multe din platformele de comerț online operează în acest mod.

În Dynamics NAV (Navision) e posibil ca printr-o funcționalitate numită ”Livrare directă”  articolele  să ajungă direct de la furnizor la client, în sistem înregistrându-se simultan recepția și livrarea stocurilor și înregistrările contabile aferente. În acest fel, se evită costurile cu logistica și depozitarea, dar din punct de vedere cantitativ și financiar urmărirea este asigurată la fel ca într-un flux obișnuit.

În continuare, vă vom arăta cum puteți configura și utiliza acest flux de lucru. Mai întâi este necesar să definim în sistem un cod de cumpărare dedicat pentru livrarea directă, care va crea legătura între o comandă de vânzare și o comandă de cumpărare.

Pentru parametrizarea unui cod de cumpărare cu livrare directă în Dynamics NAV,  vom accesa calea:

Departamente ->Cumpărare ->Procesare comenzi ->Parametrizare ->Coduri Cumpărare

Dynamics NAV (Navision) - Cale parametrizare cod cumpărare

Se va deschide o fereastră în care pe o linie vom defini un cod și o descriere pentru livrarea directă, și  bifăm câmpul ”Livrare directă”.

Dynamics NAV (Navision) - Parametrizare cod cumpărare livrare directă

Pentru  crearea unei comenzi de vânzare cu livrare directă, mai întâi definim elementele comenzii, așa cum am face-o pentru o comandă de vânzare obișnuită. În imaginea de mai jos am creat un exemplu de comandă de vânzare care conține o linie cu 100 de bucăți din articolul cu cod ”ART-0150”.

Dynamics NAV (Navision) - Comandă vânzare -linie vânzare

Apoi, fiindcă dorim ca pentru acest articol să se facă o livrare directă vom selecta din linia comenzii, pe câmpul ”Cod cumpărare”,  codul de cumpărare asociat cu livrarea directă (vezi foto mai jos).

Dynamics NAV (Navision) - Linie comandă vânzare livrare directă

Următorul pas este să creăm o comandă de cumpărare : vom crea o fișă nouă de comandă cumpărare, pe care selectăm furnizorul de la care dorim să achiziționăm, apoi pe tab-ul ”Facturare” al comenzii de cumpărare, pe câmpul ”Vânzare la nr. client” vom selecta din lista de clienți, codul clientului la care furnizorul va face livrarea.

 

Dynamics NAV (Navision) - Comandă cumpărare - selectare client livrare

După aceasta, din antetul comenzii de cumpărare, pe tab-ul ”Navigare” folosind butonul ”Livrare  directă -> Preluare comenzi de vânzare” vom prelua liniile de articol din comanda de vânzare:

Dynamics NAV (Navision) - Comandă cumpărare - preluare comenzi vânzare

După ce dăm clic pe butonul ”OK”, în linia comenzii de cumpărare se va regăsi articolul din comanda de vânzare.

Dynamics NAV (Navision) - Comandă cumpărare - linie comandă cumpărare

În acest moment, documentele sunt conectate, iar la înregistrarea oricăruia dintre ele, automat se va înregistra și celălalt. Altfel spus, dacă înregistrăm recepția din comanda de cumpărare, automat se va înregistra livrarea din comanda de vânzare, sau dacă înregistrăm livrarea din comanda  de vânzare, automat se va înregistra și recepția în comanda de cumpărare. Momentul înregistrării va fi acela când avem confirmarea că articolele au ajuns la client.

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?