Dynamics_NAV_Navision_Param_Vanzari

Parametrizare serii numerice în Dynamics NAV

Parametrizare serii numerice în Dynamics NAV

Seriile numerice din Dynamics NAV permit asignarea  automată de numere atât unor entități – clienți, furnizori, articole, cât și documentelor: facturi, recepții, chitanțe etc. Prin funcționalitatea seriilor numerice  se poate asigura unicitatea entităților și  documentelor la nivel de bază de date și se pot seta diverse politici privind asignarea numerelor.
Definirea seriilor numerice se realizează în tabela  ”Serie numerică” (vezi foto)

Pentru crearea unei serii numerice, dați clic pe butonul ”Nouă” și se va crea o linie goală în tabelă, linie pe care o veți completa cu un cod al seriei numerice și o descriere.
Definirea seriei propriu-zise nu se face aici, pentru aceasta e necesar să dați clic pe butonul ”Linii” și se va deschide o nouă tabelă (vezi foto).

Aici putem introduce următoarele elemente:

  • Dată de început. E utilă atunci când dorim să setăm plaje de serii numerice valabile pentru o anumite perioade. De exemplu, serii de facturi de vânzare care se modifică anual.
  • Număr început – este numărul de la care începe seria. El este alcăuit de obicei dintr-o parte alfanumerică și un contor care incrementează. În exemplul din imagine, am introdus începutul seriei numerice ca fiind ”FV-17-0001”.  ”FV”  semnifică factură vânzare, ”17” e de la anul curent, iar  ”0001”  partea numerică.
  • Număr sfârșit – este ultimul număr al seriei.
  • Număr avertisment– aici putem introduce un număr din serie de la care Dynamics NAV să emită avertismente că seria se apropie de sfârșit.

Revenind în tabela ”Serie numerică”, aici avem câteva opțiuni pe care le putem seta și care determină comportamentul seriei numerice.

Dynamics_NAV_Navision_SN

 

  • Numere implicite – prin această opțiune setăm ca seria numerică să aloce automat numere.
  • Numere manuale – opțiunea permite ca utilizatorul să poată introduce numere manual.
  • Cronologie –  impune ca alocarea numerelor să fie consecutivă datei de înregistrare. Opțiunea e relevantă pentru seriile alocate documentelor. De exemplu, nu are sens să înregistrăm o factură de vânzare cu numărul 100 în data de 01.07.2017, iar apoi pe cea cu numărul 101 în data de 30. 06.2017.

Odată definite seriile, ultimul pas este să precizăm la ce le vom folosi. Aceasta se face în tabela de parametrizare a fiecărui modul, unde există un tab numit ”Numerotare”. În imaginea de mai jos am exemplificat asignarea seriei pentru facturi vânzări în tabela ”Parametrizări vânzări și creanțe”.

Dynamics_NAV_Navision_Param_Vanzari

 

Dacă vă interesează  și alte funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?