Dynamics NAV (Navision) - Factura vânzare - linii

Factură vânzare din livrări multiple în Dynamics NAV (Navision)

Factură vânzare din livrări multiple în Dynamics NAV (Navision)

Companiile care operează cu stocuri au nevoie ca sistemul lor ERP să asigure  flexibilitate în ce privește înregistrarea tranzacțiilor, astfel încât să se acopere cele mai diverse de scenarii de lucru. O situație des întâlnită în vânzări este atunci când, pe parcursul lunii, compania efectuează livrări multiple către o altă companie (un hipermarket, de exemplu), iar factura finală vine la sfârșitul lunii și include toate livrările efectuate în lună.

Sistemul ERP Microsoft Dynamics NAV (Navision) acoperă astfel de scenarii de lucru, permițând din comenzile de vânzare efectuarea de livrări totale sau parțiale, a căror facturare să se realizeze însă cumulat, într-o singură factură.

În articolul de față vom arăta cum funcționează în Dynamics NAV  facturarea din livrări multiple, printr-un exemplu.

Să presupunem că avem o comandă de vânzare precum în imaginea de mai jos:Dynamics NAV (Navision) - Comanda vânzare - Livrare parțială

Pe liniile comenzii avem două articole și pe fiecare linie în câmpul ”Cantitate” avem trecută cantitatea comandată. Dacă dorim să efectuăm o livrare parțială avem câmpul ”Cantitate de livrat”, care implicit se completează cu valoarea câmpului cantitate, dar el poate fi editat de către utilizator pentru a trece cantitatea dorită a se livra parțial. În cazul de față  vom înregistrat  o livrare parțială:

Dynamics NAV (Navision) - Comanda vânzare - Înregistrare Livrare parțială

După înregistrarea livrării, comanda va reflecta pe linii situația livrării parțiale, indicând cât s-a  livrat din comandă și cât mai este de livrat:

Dynamics NAV (Navision) - Comanda vânzare - Livrare parțială înregistrată

Similar, avem o altă comandă de vânzare, tot cu două articole, din care vom face livrare parțială:

Dynamics NAV (Navision) - Comanda vânzare - Livrare parțială 2

Să presupunem că la sfârșitul lunii vrem să facem o factură care să însumeze valoarea livrărilor din cele două comenzi. În acest caz creăm o factură  nouă de vânzare pe numele clientului respectiv, iar apoi apelăm Linie->Funcții->Preluare linii livrare (vezi foto):

Dynamics NAV (Navision) - Factură vânzare - preluare liniiSe va deschide o fereastră cu toate livrările efectuate către client, iar în cazul de față selectăm cele 4 linii de livrare asociate livrărilor parțiale din cele două comenzi:

Dynamics NAV (Navision) - Factura vânzare - linii

După ce selectăm liniile, dăm clic pe butonul ”OK” iar acestea se vor regăsi în factura de vânzare:

Dynamics NAV (Navision) - Factură vânzare - linii multiple

 

Aducerea livrărilor în factură se face la nivel de linie, deci dacă se dorește ca dintr-o livrare să se factureze doar o linie sau anumite linii, și acest lucru este posibil. Odată aduse liniile în factură, singurul lucru ce mai trebuie făcut este înregistrarea facturii.

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?