Dynamics-NAV-2009

Dynamics NAV (Navision) Romania – istoricul versiunilor

Articolul de față își propune să traseze un scurt istoric al versiunilor de Dynamics NAV (Navision) care au fost lansate în România. Nu de puține ori, utilizatorii au probleme în a identifica versiunea de Dynamics NAV pe care o utilizează, anul când aceasta a apărut  și ce este specific fiecărei versiuni în parte.

Versiune: Navision 3.6 /2003

Este prima versiune venită oficial în România, localizată de către Microsoft. La ora actuală, e puțin probabil ca vreun client din România să mai dețină versiunea 3.6.

Versiune: Dynamics NAV 4.0/2005

Pe lângă îmbunătățirile funcționale, se modifică și interfața. Noua interfață semăna cu cea din versiunea de Outlook de la acea vreme. În România, versiunea 4.0 propriu-zisă nu a fost disponibilă, ci versiunile 4.0 SP1, 4.0 SP2 și 4.0 SP3. La momentul de față, mai există în România implementări ale acestei versiuni.

Dynamics-NAV-Navision-4.0-Interfata

 

Versiune:  Dynamics NAV 5.0 SP1/2008

Această versiune a venit cu multe îmbunătățiri funcționale, mai ales pe zona de stocuri și de localizare – intrarea României  în UE a produs modificări importante în ce privește raportarea TVA.  Interfața a rămas aceeași ca cea de la versiunea 4.0.

Versiune: Dynamics NAV 6.0 R2/ 2010

Versiunea 6.0 mai este cunoscută și sub denumirea comercială de NAV 2009. Ea reprezintă un moment de cotitură în istoria Dynamics NAV, fiindcă se trece la o schimbare de arhitectură: de  la sistemul pe 2 nivele client-server, la cel pe 3 nivele: nivelul client, nivelul server de aplicație, nivel bază de date.  Noua interfață – RTC (Role Tailor Client) este configurabilă, asigurând utilizatorilor accesul doar la informația de care au nevoie.

NAV 2009 este și ultima versiune pentru care Microsoft a asigurat localizare pentru România.

Dynamics-NAV-2009

Versiune: Dynamics NAV 7.0/2013

Este prima versiune care a trebuit să fie localizată de către parteneri. A fost un moment de  triere a partenerilor în piață, fiindcă realizarea localizării presupune un efort semnificativ și nu toți  partenerii au avut resursele de a o realiza.

Dacă vreți să cunoasteți ce trebuie să conțină o localizare, puteți consulta articolul : Localizarea  Dynamics NAV România

Denumirea comercială a produsului este NAV 2013.

Versiune: Dynamics NAV 8.0/2014 

Cunoscut ca  NAV 2015. Localizările între cele două versiuni nu diferă semnificativ, dacă sunteți interesați de diferențele funcționale față de NAV 2013, puteți consulta documentul de mai jos:

Dynamics NAV 2015 – What is new

Versiune: Dynamics NAV 9.0/2015

Este versiunea curentă de produs, cunoscută și sub numele de NAV 2016.

 

Dynamics NAV Navision - Localizare Romania

În ce privește localizarea, singura modificare majoră apărută și care trebuie să se reflecte și în noua versiune este legată de noul format al declarației 394. Acest subiect a fost tratat aici:  Dynamics NAV – Declarația 394

Pentru modificările funcționale apărute în NAV 2016, puteți consulta documentul de mai jos:

Dynamics NAV 2016 – What is new

Dacă vă interesează  funcționalitățile oferite de  sistemul ERP Dynamic NAV (Navision), nu ezitați să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns