Cortana_Analytics

Training Microsoft Romania – Advanced Analytics și IoT

Training Microsoft Romania – Advanced Analytics și IoT

În perioada 7-9 martie a avut loc la sediul Microsoft Romania o sesiune de training intitulată ”Advanced Analytics și IoT ”.

În cadrul acestei sesiuni au fost prezentate aplicații și servicii disponibile în cadrul suitei Cortana Intelligence, care cu siguranță vor stârni interesul mediului de afaceri în perioada următoare.

Cortana Intelligence reprezintă răspunsul Microsoft la nevoia companiilor de a putea analiza un volum uriaș de date, uneori în timp real și lua decizii ajutate de cele mai noi descoperiri în domeniul inteligenței artificiale. Dintre subiectele abordate în cadrul trainingului, menționăm pe cele mai importante.

Azure Machine Learning,

Azure Machine Learning e un serviciu prin care se pot construi modele analitice predictive, care se perfectionează cu ajutorul unor date istorice, iar apoi se pot utiliza pentru diverse aplicații de afaceri. Azure Machine Learning democratizează accesul la instrumente științifice care, odată ce sunt cuplate la datele istorice ale unei firme, în urma unui proces de învățare pot realiza cu acuratețe predicții. Sistemul ERP Dynamics NAV 2017 înglobează extensii create cu Azure Machine Learning, pentru previzionarea vânzărilor, stocurilor și cash-flow-ului.

Azure Stream Analytics

Azure Stream Analytics creează cadrul tehnologic care permite companiilor analiza în timp real a unor fluxuri de date și o reacție, tot în timp real, atunci când situația o cere. Informațiile vin de obicei prin intermediul unor senzori și se pot analiza milioane de evenimente pe secundă. Un exemplu de utilizare ar fi în cazul vânzării en-detail când, prin intermediul senzorilor se poate comunica în timp real volumul de marfă existent pe raft. Dacă pe raft nu mai este marfă, se emite o alertă către angajat pentru reumplere.

Power BI

Power BI este un instrument de Business Intelligence în cloud, care se poate conecta la surse de date multiple, atât din cloud cât și din sistemele tradiționale on-premise. Este integrat cu majoritatea produselor Microsoft, vine cu un set de rapoarte și tablouri predefinite și permite și analiza în timp real a datelor. Pentru Dynamics NAV, există un conector prin care Power BI se poate lega de baza de date.

Internet of Things (IoT)

Internet of Things este considerat un punct de cotitură în evoluția tehnologiei informației și se referă la capabilitatea unor diverse dispozitive de a comunica și a fi coordonate prin internet. Este o lume nouă, plină de oportunități pentru companiile care vor ști să includă aceste capabilități în scenariile lor de afaceri.

Iar unele companii deja au pășit în această lume. De exemplu, Rolls-Royce își monitorează permanent motoarele de avioan pe care le produce. Acestea transmit în cloud parametrii lor de funcționare și, funcție de aceste date, se realizează o mentenanță predictivă; se știe dinainte ce probleme pot apărea când trebuie înlocuită o piesă, se analizează eficiența consumului de combustibil, etc.  Vezi studiul de caz aici.

Internet of Thins - IoT

Pe parcursul trainingului, s-au efectuat laboratoare în care cursanții trebuiau să realizeze diverse scenarii de lucru. E de remarcat faptul că, deși s-au făcut parametrizări și instalări foarte complexe, aplicațiile din platformă sunt atât de bine integrate încât nu a apărut nicio eroare, la niciunul din laboratoare, ceea ce pentru cei care lucrează pe sisteme tradiționale, on-premise, poate părea neverosimil.

Vom trata în unele articole viitoare mai pe larg aplicabilitatea instrumentelor din Cortana Intelligence la  posibile scenarii de afaceri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns