Dynamics NAV (Navision) –  grafice pentru financiar-contabilitate

Graficele sunt utile acelora care vor să-și facă o imagine de ansamblu asupra unei situații. Nu degeaba se zice că o imagine face cât o mie de cuvinte. Pentru departamentul financiar-contabil al unei companii, putem adapta zicala și spune că o imagine face cât o mie de cifre.

Dynamics NAV (Navision) pune la dispoziția utilizatorilor instrumente de reprezentare a datelor în format vizual, iar pentru exemplificare ne vom concentra asupra graficelor ce pot fi utilizate de către cei de la financiar-contabilitate.

dynamics-nav-navision-particularizare-centru-de-roluriGraficele, pentru a fi disponibile, trebuie aduse în Centrul de Roluri la care este asociat utilizatorul. Operațiunea e simplă, se particularizează din interfață pagina rolului și se adaugă graficul dorit. Sistemul vine cu o serie de grafice predefinite, dar se pot construi și noi grafice, fără să fie necesare cunoștințe tehnice. În continuare, vom prezenta câteva grafice care prezintă informații financiar-contabile.

Graficul Performanță Financiară

Graficul Performanță Financiară se construiește pe baza informațiilor din Indicatori Economici. Indicatorii Economice sunt  forme în care se pot  reprezenta sintetic datele existente în Planul de Conturi. În indicatori economici se pot construi, de pildă, Bilanțul, Contul de Profit și Pierderi, indicatori de lichiditate etc. Iar informația din indicatori se poate vizualiza apoi în Graficul de Performanță Financiară, prin construirea de diagrame bazate pe indicatori economici. Așadar, dacă dvs. veți construi indicatori economici, întotdeauna veți avea posibilitatea să-i vizualizați printr-o diagramă.

Figura de mai jos ilustrează diagramă unui indicator  ”Income & Expenses” și care prezintă veniturile, cheltuielie și marja brută pe o perioadă de timp.

dynamics-nav-navision-grafic-performanta-financiar-contabila

Pe diagramă există posibilitatea de  a explora informația în modul ”drill-down”, adică utilizatorul dă click pe un element din grafic și sistemul afișează sumele care intră în componența acestuia.

Graficul Cash-Flow

Dynamics NAV are un modul dedicat pentru calculul de cash-flow. Acesta se calculează atât în baza datelor istorice (facturi scadente, sold la bănci), cât și a estimărilor – comenzi de cumpărare/vânzare, contracte, obligații la bugetul de stat etc. Graficul de cash-flow prezintă evoluția prognozată sau istorică a cash-flow-ului.

Dynamics NAV (Navision) - Grafic Cash Flow

Alte grafice pentru financiar-contabilitate

Dintre graficele deja  construite în Dynamics NAV (Navision), pe cei de la contabilitate i-ar  mai putea interesa următoarele:

Solduri conturi bancare

dynamics-nav-navision-solduri-conturi-bancare

Mijloace fixe per Locație

dynamics-nav-navision-mijloace-fixe-per-locatie

Comenzi Vânzare per Valute

dynamics-nav-navision-comenzi-vanzare-per-valute

Comenzi Cumpărare per Valute

dynamics-nav-navision-comenzi-cumparare-per-valute

Valoare Asigurată  vs Valoare acoperită (mijloace fixe)

dynamics-nav-navision-valoare-asigurata-vs-valoare-acoperita

Sold Furnizori și Sume Facturi

dynamics-nav-navision-sold-furnizor-si-sume-facturi

În cazul în care doriți să aprofundați  și funcționalitățile oferite de către Dynamics NAV pentru contabilitate, puteți consulta articol următor:

Dynamics NAV – un ERP pentru contabilitate

Dacă vă interesează  funcționalitățile oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), nu ezitați să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter