Dynamics NAV (Navision) - Introducere referințe articole

Referințe încrucișate articol în Dynamics NAV (Navision)

Referințe încrucișate articol în Dynamics NAV (Navision)

Companiile care lucrează cu stocuri își definesc, după logica și necesitățile proprii, o codificare a nomenclatorului de articole. Atunci când două companii tranzacționează articole pot apărea probleme la identificarea acestora, întrucât codurile diferă, iar descrierile articolelor nu pot  fi o bază sigură pentru identificare. În cazul în care companiile vor să-și transmită documentele în format electronic printr-un sistem de tip EDI (Electronic Data Interchange), atunci chiar este necesară o corelare între sistemele de codificare ale companiilor participante la tranzacții.

Sistemul ERP Microsoft Dynamics NAV oferă această legătură între codurile de articol, prin intermediul unei funcționalități numite ”referințe încrucișate”. Practic, pentru fiecare articol din nomenclatorul propriu, o companie poate asocia coduri de articol ale partenerului – furnizor sau client.

Pentru definirea referințelor încrucișate, se pornește de la fișa articolului. Dacă accesăm fișa unui articol, pe tab-ul ”Navigare” există butonul ”Referințe încrucișate”.

Dynamics NAV (Navision) - Acces fișă articol -referințe încrucișate articole

Dacă dăm clic pe pe buton, se va deschide o listă unde putem defini codurile asociate pe parteneri. Aici trebuie să completăm următoarele câmpuri:

Tip referință încrucișată –  avem opțiunea de a selecta între : Client, Furnizor, Cod de bare. Opțiunea ”Cod de bare” este folosită atunci când dorim să integrăm stocurile din Dynamics NAV cu o aplicație care folosește codurile de bare.

Nr. tip referință încrucișată – funcție de ce am selectat în câmpul anterior, vom putea selecta din lista de clienți sau de furnizori numărul clientului sau furnizorului pentru care vom defini referința încrucișată. Pentru codul de bare, nu vom introduce nimic în acest câmp

Nr. referință încrucișată – aici se introduce codul de articol al partenerului sau codul de bare

Unitate de măsură – se trece unitatea de măsură, cum apare pe documentul partenerului

Descriere – este descrierea articolului, așa cum este definită la partener

Cod bare discontinuu – se  bifează  doar atunci când un cod de bare nu mai este folosit

 

Dynamics NAV (Navision) - Introducere referințe articole

Odată definite referințele încrucișate, le putem folosi pe documentele de vânzare/cumpărare. În felul acesta, putem trimite la furnizor comenzi de cumpărare care să conțină codurile furnizorului sau putem introduce comenzi de vânzare de la client folosind codurile clientului.

De exemplu, în imaginea de mai jos avem o comandă de vânzare, unde pe linia comenzii de vânzare am introdus codul de  articol de la client; automat s-a completat în sistem și codul de articol  din Dynamics NAV (Navision).

Dynamics NAV (Navision) -Comandă vânzare -referințe încrucișate articole

Așa cum am spus, codurile de articol pentru referințe încrucișate se pot introduce manual, pornind de la fișa fiecărui articol. Dacă însă avem de introdus multe coduri, de ordinul sutelor sau miilor, operarea manuală nu mai e dezirabilă și e recomandabil să folosim o funcționalitate de import a datelor, disponibilă în Dynamics NAV. Am descris în detaliu această funcționalitate în articolul: Import date în Dynamics NAV (Navision) cu serviciile RapidStart

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?