Dynamics NAV Navision - Selectare unitate de măsură de bază

Dynamics NAV (Navision) – unități de măsură articol la cumpărare și vânzare

Adesea companiile care operează cu stocuri au nevoie ca articolele să poate fi tranzacționate în mai multe unități de măsură. De exemplu, un articol poate fi cumpărat în saci (o unitate de măsură), vândut în pungi (altă unitate de măsură), iar evidența internă a stocului e ținută în Kg (unitatea de măsură de bază, de referință). Pentru a acoperi aceste cerințe de afaceri sistemul ERP Microsoft Dynamics NAV (Navision) oferă posibilitatea de a defini și utiliza, pentru același articol, pe lângă unitatea de măsură de bază unități de măsură diferite la cumpărare și vânzare. În continuare vom arăta cum se definesc  aceste unități de măsură și cum se alocă pentru fiecare articol în parte.

Definire unități de măsură

Mai întâi, trebuie să definim unitățile de măsură pe care le vom folosi, pentru un articol sau mai multe. Pentru aceasta accesăm în sistem calea:

Departamente->Administrare->Parametrizare aplicație->Unități de măsură

Dynamics NAV Navision - Cale Parametrizare Unități de Măsură

Deschidem lista cu unitățile de măsură, dăm clic, pe butonul ”Nouă” și creăm unitățile de măsură de care avem nevoie, introducând un cod și o descriere.

Dynamics NAV Navision - Definire Unități de măsură

Alocare unități de măsură pe fișa articolului

Unitățile de măsură pe care le-am creat în pasul anterior sunt generice, ele nu pot fi folosite ca atare, ci trebuie asignate pe fișa fiecărui articol. Pentru aceasta intrăm în fișa articolului, iar aici avem de asignat 3 tipuri de unități de măsură: unitatea de măsură de bază, unitatea de măsură pentru cumpărare și unitatea de măsură la vânzare.

Unitatea de măsură de bază este de obicei definită odată cu crearea articolului, fără ea nu se poate opera cu articolul, întrucât evidența cantitativă a stocului în sistem este ținută în această unitate de măsură. Celelalte două, de cumpărare și de vânzare, pot fi adăugate ulterior.

Unitatea de măsură de bază se găsește pe tab-ul ”General” al fișei articolului, pentru a alocarea unei unități de măsură de bază se  dă clic pe butonul cu săgeată din câmpul respectiv și se selectează o unitate de măsură din lista cu unitățile existente.

Dynamics NAV Navision - Selectare unitate de măsură de bază

Pentru a vedea cum se accesează fișa articolului și cum se definesc celelalte elemente ale acestuia, vă recomandă să citiți: Fișa articolului în Dynamics NAV (Navision)

Pentru unitatea de măsură de cumpărare se accesează tab-ul ”Reaprovizionare” din fișa articolului, se dă clic pe butonul din câmpul ”Unitate de măsură de cumpărare” și se va deschide o listă care va conține inițial doar unitatea de măsură de bază:

Dynamics NAV Navision - Selectare unitate de măsură cumpărare- unitate nouă

Se dă clic pe butonul ”Nouă” și apoi se va deschide (vezi foto mai jos) o nouă fereastră, unde veți putea selecta pe o linie goală un cod de unitate de măsură cumpărare (din cele anterior definite) și tot aici stabiliți un factor de conversie în câmpul ”Cant. per unitate de măsură de bază”.

 

Dynamics NAV Navision - Selectare unitate de măsură cumpărare

În exemplul de mai sus am stabilit că la cumpărare vom folosi ca unitate de măsură sac de 50 de kg. Similar cu modul de operare de mai sus putem aloca unitatea de măsură la vânzare, în câmpul ”Unitate de măsură de vânzare”, de pe tab-ul ”Facturare”.

Dynamics NAV Navision - Selectare unitate de măsură vânzare

Odată alocate, unitățile de măsură vor apărea implicit pe documentele de cumpărare și de vânzare. În imaginea de mai jos avem o comandă de cumpărare pentru articolul în care am făcut setările și se poate vedea cum unitatea de măsură este sac de 50 de Kg.

Dynamics NAV Navision - Comandă Cumpărare Detergent

Unitățile de măsură de cumpărare și vânzare nu sunt obligatorii. Dacă nu le folosim,  pe documentele de cumpărare și de vânzare va apărea implicit unitatea de măsură de bază, însă sunt evidente beneficiile care rezultă din folosirea unor unități de măsură dedicate pentru cumpărare și vânzare.

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?