Definire servicii ca articole în Business Central (Navision)

Definire servicii ca articole în Business Central (Navision)

Companiile care comercializează stocuri furnizează uneori și servicii conexe, care trebuie să se regăsească și ele pe documentele de vânzare. Serviciile de transport sunt exemplul cel mai la îndemână. În contabilitate, serviciile se înregistrează direct pe cont contabil, deci urmează un flux diferit al înregistrării contabile față de înregistrarea stocurilor.

În Dynamics 365 Business Central (și în versiunile mai recente de Dynamics NAV – începând cu NAV 2016)  se pot defini însă și articole  de tip ”serviciu”, articole care nu au stoc, dar care se comportă similar cu un articol obișnuit și pot fi utilizate pentru înregistrarea serviciilor, la cumpărare sau la vânzare. Folosirea unui astfel de articol generează mai multe avantaje, dintre care cel mai important probabil este acela că cine operează pe documentele de cumpărare sau vânzare nu trebuie să cunoască conturile contabile pe care se înregistrează serviciile.

De asemenea, zona stocurilor în Business Central este cea mai dezvoltată din punct de vedere  al funcționalităților și raportărilor, ceea ce înseamnă că și articolele de tip serviciu pot beneficia de acestea. De exemplu, se pot stabili politici de preț și discount la nivel de articol, diferențiate funcție de clienți, grupe de clienți sau cantitate.

Definirea unui articol de tip serviciu se face similar cu cea a unui articol obișnuit, diferența e dată de setarea de pe câmpul ”Tip”, unde în mod implicit este valoarea ”Stocuri”, ea va fi schimbată cu valoarea ”Serviciu”:

Dynamics Business Central (Navision) - Fișă articol service

Pentru articolele de tip serviciu grupa de înregistrare stoc e dezactivată, iar pentru grupa de înregistrare contabilă produs trebuie să avem grijă să definim o grupă specifică serviciului respectiv și să să o asociem articolului.

Dynamics Business Central (Navision) - Grupe fișă articol service

Articolul de tip serviciu se poate apoi folosi pe documentele de vânzare și cumpărare precum orice articol.

Dynamics Business Central (Navision) - Articol service pe comanda de vânzare

Evident, nu va exista nicio mișcare de stoc asociată acestui tip de articol, dar informațiile financiare și de profitabilitate privind tranzacțiile cu acesta sunt disponibile și pot fi analizate în diverse raportări specifice stocurilor. De exemplu, în raportul ”Vânzări per client/articol”:

Dynamics Business Central (Navision) -Raport vânzări client per articol service

 

Dacă vă interesează funcționalitățile sistemului ERP  Dynamics 365 Business Central, precum și cele din versiunile mai vechi de produs – Dynamics NAV (Navision), puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, cu informații utile despre ERP și sisteme informatice pentru afaceri, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?