Dynamics Business Central - definire cod serie numerică

Definire serii numerice în Business Central

Definire serii numerice în Business Central

Seriile numerice din sistemul ERP Dynamics Business Central permit asignarea  automată de numere atât unor entități – clienți, furnizori, articole, cât și documentelor: facturi, recepții, chitanțe etc. Prin funcționalitatea seriilor numerice  se poate asigura unicitatea entităților și  documentelor la nivel de bază de date și se pot seta diverse politici privind asignarea numerelor.
Definirea seriilor numerice se realizează în tabela  ”Serie numerică”, la care se poate ajunge cel mai ușor utilizând funcția de căutare din Business Central:

Dynamics Business Central - căutare serie numerică

După ce accesați tabela ”Serie numerică”, pentru crearea unei serii numerice, dați clic pe butonul ”Nou” și se va crea o linie goală în tabelă, linie pe care o completați cu un cod și o descriere.

Dynamics Business Central - definire cod serie numerică

Însă definirea seriei propriu-zise nu se va face aici, pentru aceasta e necesar să accesați tabela ”Linii  serie numerică”  urmând în meniu calea: Asociat->Serie->Linii

Dynamics Business Central - accesare tabelă linii

Pentru definirea seriei numerice sunt necesare următoarele elemente:

  • Dată de început – introducem această informație când vrem să setăm plaje de serii numerice valabile pentru anumite perioade. De exemplu,  pentru serii de facturi de vânzare care se modifică anual.
  • Număr început – este numărul de la care începe seria. El este alcătuit de obicei dintr-o parte alfanumerică și un contor care incrementează. În exemplul din imaginea de mai jos am introdus începutul seriei numerice ca fiind ”FV-23-0001”.  ”FV”  semnifică factură vânzare, ”23” e de la anul curent, iar  ”0001”  partea numerică.
  • Incrementare cu nr – specifică mărimea intervalului de incrementare a seriei numerice. Implicită este valoarea ”1”, dar puteți incrementa și cu altă valoare.
  • Număr sfârșit – este ultimul număr al seriei.
  • Număr avertisment– aici putem introduce un număr din serie de la care Business Central să emită avertismente că seria se apropie de sfârșit.

În final, seria numerică va arăta așa:Dynamics Business Central - definire date serie numerică

Revenind în tabela ”Serie numerică”, aici  aveți câteva opțiuni pe care le puteți seta și care determină comportamentul seriei numerice.

  • Numere implicite – prin această opțiune setăm ca seria numerică să aloce automat numere.
  • Numere manuale – opțiunea permite ca utilizatorul să poată introduce numere manual. Nu recomandăm această setare decât pentru cazuri speciale.
  • Cronologie –  impune ca alocarea numerelor să fie consecutivă datei de înregistrare. Opțiunea e relevantă pentru seriile alocate documentelor. De exemplu, nu are sens să înregistrăm o factură de vânzare cu numărul 100 în data de 15.01.2023, iar apoi pe cea cu numărul 101 cu data de înregistrare 14. 01.2023.

Odată definite seriile, ultimul pas este să stabilim la ce le vom folosi. Aceasta se face în tabela de parametrizare a fiecărui modul, unde există un tab numit ”Serie numerică”. În imaginea de mai jos am exemplificat asignarea seriei pentru facturi vânzări în tabela ”Parametrizări vânzări și creanțe”.

Dynamics Business Central - asignare serie numerică în vânzări și creanțe

 

Despre funcționalitățile sistemului ERP  Dynamics 365 Business Central (Navision) puteți afla mai multe abonându-vă la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, cu informații utile despre ERP și sisteme informatice pentru afaceri, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns