Dynamics NAV (Navision) -Segmente - editare contacte

Definire segmente contacte în Dynamics NAV (Navision)

Definire segmente contacte în Dynamics NAV (Navision)

Sistemul ERP Microsoft Dynamics NAV are în componența sa și un modul de CRM. Cu siguranță acesta nu are capabilitățile unui produs precum Dynamics 365 for Sales, dar credem că oferă suficiente funcționalități  demne de a intra în atenția responsabililor cu vânzările și marketingul dintr-o companie.

Una din aceste funcționalități este cea privind segmentarea contactelor. Segmentarea înseamnă că puteți să creați subseturi ale contactelor pe care le aveți deja definite în Dynamics NAV, iar apoi puteți utiliza aceste subseturi pentru campanii țintite de comunicare sau de vânzare.

Pentru a putea defini un segment va trebui să urmăm în sistem calea: Departamente->Vânzări și Marketing->Marketing->SegmenteDynamics NAV (Navision) - Cale segmente

Se va deschide o listă cu segmentele deja existente, se dă clic  pe butonul ”Nouă” și se va genera o fișă goală de segment. Pe antetul acesteia vom avea un număr de segment – se va completa automat dintr-o serie alocată în prealabil, o descriere a segmentului, un agent de vânzare responsabil cu segmentul și o dată – se completează implicit cu data curentă.

Dynamics NAV (Navision) - Definire antet segment

Pe liniile segmentului vom avea  contactele. Pentru completarea liniilor se dă clic pe butonul ”Adăugare contacte”. Se va deschide o fereastră nouă cu diverse ”tab-uri”, unde avem posibilitatea de a seta criterii de selecție a contactelor. Aici avem posibilități multiple de selectare: după tipul contactului (companie sau persoană), după relația de afacere (client, furnizor, bancă, colaborator, angajat), după domeniul de activitate, după țară/regiune etc.

În exemplul dat, pentru segmentul  nostru vom selecta doar  contactele din România și care sunt de tip  companie:

Dynamics NAV (Navision) -Adăugare contacte - cod țară și tip contact

Apoi, vom selecta contactele cu care avem o relație de afaceri de tip ”Client” și care au cumpărat de la noi articolul cu codul ”ART-0150”.Dynamics NAV (Navision) -Adăugare contacte - Nr. articol

După ce selectăm toate criteriile, dăm clic pe butonul ”Ok” și în fișa segmentului, pe linii, se vor adăuga toate contactele care îndeplinesc criteriile definite. Ulterior, putem adăuga sau elimina din contacte, folosind aceeași procedură care filtrează după criterii. Sigur, putem edita și manual contactele de  pe liniile segmentului.

Dynamics NAV (Navision) -Segmente - editare contacte

Criteriile care au fost utilizate la crearea segmentului pot fi salvate pentru a putea fi folosite în crearea altor segmente.

Dynamics NAV (Navision) -Salvare criterii segment

După ce au fost create, segmentele vor putea fi utilizate în campanii de comunicare sau de vânzare. Un punct forte al segmentării din Dynamics NAV, care uneori nu poate fi găsit în alte aplicații de tip CRM, este acela că putem segmenta folosind criterii care se bazează pe istoricul tranzacțiilor. Dacă, de pildă, analizând istoricul vânzărilor realizăm că unii clienți care au cumpărat un produs ar putea fi foarte interesați de un al doilea produs, putem crea o campanie de vânzări, cu prețuri promoționale pentru cel de-al doilea produs și să apoi să țintim eforturile de comunicare și marketing în special către clienții care au cumpărat primul produs. Într-un articol viitor vom arăta exact cum se poate face acest lucru în Dynamics NAV.

Dacă vă interesează  și alte  funcționalități oferite de  sistemul ERP Dynamics NAV (Navision), mai nou denumit Dynamics 365 Business Central, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?