Sistem ERP Business Central - Fișă cont bancar

Definire conturi bancare în Business Central

Definire conturi bancare în Business Central

Orice sistem de tip ERP (Enterprise Resource Planning) trebuie să ofere companiilor soluții pentru gestionarea eficientă a încasărilor și plăților și evidența clară a tuturor operațiunilor desfășurate prin conturile bancare.

Sistemul ERP Business Central are în cadrul  Modulului Financiar o secțiune dedicată conturilor și operațiunilor bancare, în care putem defini  conturi bancare și  înregistra tranzacții, existând și raportări detaliate la nivel de cont bancar.

În cadrul acestui articol vom arăta cum se definește un cont bancar, urmând ca în  viitoare articole să ilustrăm principalele operațiuni care se desfășoară cu conturile bancare.

Pentru definirea unui cont bancar în Business Central este nevoie să accesăm lista conturilor bancare și cel mai simplu o putem face căutând-o în sistem prin funcția de căutare:

Sistem ERP Business Central - Acces listă conturi bancare

Se va deschide lista cu conturile bancare existente. Pentru un cont bancar nou, se dă clic pe butonul ”Nou” și astfel se va crea o fișă goală de cont bancar.

Sistem ERP Business Central - Fișă goală cont bancar

Pe o fișă goală de cont bancar se poate completa o multitudine de informații, dar vom menționa doar pe cele care sunt absolut necesare. Informațiile sunt structurate în tab-uri.

Pe tab-ul General completăm următoarele câmpuri:

  • Nr. – în acest câmp se introduce un cod pentru contul bancar. E bine să vă gândiți la un cod care să abrevieze caracteristicile contului bancar ( de la ce bancă este, dacă e în lei sau valută etc.);
  • Nume – în acest câmp se va introduce denumirea contului bancar;
  • Nr. sucursală bancă – în fapt, nu se completează cu un număr, ci se trece denumirea sucursalei. De exemplu, ”Sucursala Dorobanți”;
  • IBAN – se completează cu contul IBAN al companiei (sistemul are verificare de validitate cont IBAN).

Sistem ERP Business Central - Fișă cont bancar - Tab General

 

Pe tab-ul Înregistrare completăm:

  • Cod valută – în acest câmp se va introduce un cod de valută, dacă contul bancar este aferent unei valute. Dacă nu se selectează nicio valută, atunci contul este în lei;
  • Grupă înregistrare cont – în acest câmp se va specifica grupa de înregistrare aferentă contului bancar, această grupă de înregistrare realizând legătura cu contul contabil. În cazul de față, grupa va face legătura cu contul contabil 5121 sau cu un analitic al acestuia.

Sistem ERP Business Central - Fișă cont bancar - Tab Înregistrare

Câmpurile pe care le-am menționat mai sus sunt absolut necesare pentru utilizarea contului bancar. Se mai pot completa însă și alte câmpuri, recomandarea noastră este să le completați pe cele de pe tab-ul Comunicare: adresă, nr. telefon, poștă electronică. Introducerea informației de acest tip ușurează munca angajaților, fiindcă informația e introdusă o singură dată, dar e disponibilă pentru toți utilizatorii.

Sistem ERP Business Central - Fișă cont bancar - Tab Comunicație .png

După ce a fost definit, contul bancar poate fi utilizat pentru înregistrarea tranzacțiilor în jurnalele de încasări și plăți.

Despre funcționalitățile sistemului ERP  Dynamics 365 Business Central (Navision) puteți afla mai multe abonându-vă la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, cu informații utile despre ERP și sisteme informatice pentru afaceri, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns