Dynamics 365 Business Central - Listă Excel - conector de date

Business Central – Editarea datelor în Excel

Business Central – Editarea datelor în Excel

Unul din punctele forte ale sistemului ERP Dynamics Business Central este integrarea cu aplicațiile Microsoft, în special cu Microsoft Office. Această integrare a fost realizată în diverse grade încă de când produsul se numea Dynamics NAV/Navision, dar era mai degrabă unidirecțională (viza exportul datelor în Excel, Word și Outlook). Mai recent însă, integrarea s-a extins și acum, de exemplu, avem posibilitatea să edităm date din Business Central direct în aplicația Excel.

În continuare, vă vom arăta cum putem face acest lucru și vom porni de la un caz ipotetic. Să presupunem că vrem să modificăm în lista de articole prețul unitar al mai multor articole. În interfața din Business Central  putem face asta intrând pe fișa fiecărui articol, ceea ce poate consuma destul de mult timp. Mai simplu este să edităm datele în Excel, iar pentru asta în lista de articole dăm clic pe iconița de partajare și selectăm opțiunea de editare în Excel (vezi foto):

Dynamics 365 Business Central - Listă articole - partajare editare Excel

La selectarea opțiunii se va descărca pe stația de lucru un fișier Excel, și  atunci când îl vom deschide va apărea un mesaj de avertizare în ce privește editarea:Dynamics 365 Business Central - Foaie Excel activare editare

După ce activăm editarea, ne poziționăm pe tab-ul ”Dynamics NAVși în lateral se va deschide o casetă conectorul de date ”Microsoft Dynamics Office”. Concomitent, foaia Excel se va popula cu date, în cazul nostru informația din lista de articole.

Dynamics 365 Business Central - Listă Excel - conector de date

De observat că fișierul  Excel conține mai multe coloane decât ce este afișat în lista de articole din Business Central. În fapt, conține toate coloanele din tabela entității articol, ceea ce înseamnă că ordinea câmpurilor din Business Central nu corespunde cu cea din Excel și cel mai probabil va trebui să navigăm în cadrul foii Excel pentru a identifica câmpurile ce dorim să le modificăm (în cazul de față, dorim să modificăm prețul unitar).

După ce am realizat modificările, în caseta cu conectorul de date dăm clic pe opțiunea ”Publicare” :

Dynamics 365 Business Central - Listă Excel - Modificare preț unitar

Publicarea va face ca datele modificate din Excel să ajungă în Business Central și nu este nevoie să salvăm ulterior fișierul Excel. Dacă nu vedeți încă modificarea în Business Central, aveți grijă să reîmprospătați pagina cu lista modificată (din butonul de reîmprospătare al browser-ului sau folosind tasta F5).Dynamics 365 Business Central - Listă articole Excel - Modificare preț unitar

Important de menționat: conectorul de date ”Microsoft Dynamics Office” nu face parte din instalarea standard a aplicației Excel, ci este o aplicație de tip ”add-in”. Dacă nu este deja prezentă pe stația dvs. de lucru, solicitați administratorului de sistem sau implementatorului de Business Central să v-o instaleze.

Dacă vreți să aflați mai multe despre funcționalitățile din Business Central, o puteți face consultând pagina Resurse Business Central. Pentru a fi la curent cu cele mai recente funcționalități și cu noutățile din domeniu, vă recomandăm  abonarea la newsletter-ul realizat lunar de către Kepler Management System.