Beneficii implementare sistem ERP

Beneficiile implementării unui sistem ERP

Beneficiile implementării unui sistem ERP

Implementarea unui sistem ERP este un proces care necesită o investiție semnificativă de timp și bani și de aceea, atunci când doriți să o realizați, e bine să evaluați cu atenție costurile, dar și beneficiile pe care aceasta le aduce. De obicei, costurile se pot cuantifica destul de ușor din punct de vedere monetar, beneficiile mai greu. Dar asta nu înseamnă că ele nu există. În continuare, vă vom prezenta cele mai importante beneficii pe care le puteți avea de pe urma implementării unui sistem ERP.

Integrarea informațională a departamentelor

Este, de departe, cel mai important beneficiu pe care-l aduce o implementare ERP. Asta pentru că fiecare departament are acces la informația introdusă de către celelalte departamente, și în acest fel toată lumea vede aceeași informație, același ”adevăr”. Iar în baza acestui fapt se pot  optimiza procese, se pot lua decizii raționale, departamentele pot comunica între ele, fără a mai circula hârtii sau email-uri. Procesele se pot coordona mai bine, fiindcă fiecare departament poate anticipa ce are de făcut, în baza informației furnizate de către celelalte departamente. De exemplu, cei din depozit se pot uita pe comenzile de cumpărare și pot vedea clar ce grad de încărcare va fi în perioada următoare.

Standardizarea proceselor de afaceri

Sistemul ERP oferă posibilitatea de a standardiza procesele de afaceri, fiindcă acesta încorporează o logică de afaceri care, odată pusă în aplicare, nu mai poate fi schimbată cu ușurință, sau dacă e modificată, acest lucru devine vizibil. Standardizarea aduce  cu ea coerență și eficiență în realizarea operațiunilor. De exemplu, putem stabili o regulă de afaceri ca, atunci când este gata pentru livrare o comandă de vânzare, automat să se înștiințeze firma de curierat pentru a ridica marfa. Acest lucru se poate configura într-un sistem ERP și se va realiza automat, întotdeauna, indiferent de persoana care operează livrările. Operațiunile standardizate sunt totodată și mai ușor de monitorizat și controlat.

Optimizarea instruirii personalului

Prin instituirea unor reguli și standarde de lucru sistemul ERP ajută la instruirea mai rapidă a personalului. Un sistem ERP sugerează angajaților pașii de urmat pentru procese și totodată avertizează asupra unor anumite acțiuni, care nu ar avea temei în logica de afaceri. De pildă, dacă încercăm să vindem un articol fără a-l avea în stoc sau dacă vrem să vindem unui client care are deja mai multe facturi cu scadență depășită, putem să stabilim în sistemul ERP fie avertismente, fie interdicții. Prin diverse configurări, se pot crea fluxuri de lucru care ghidează angajații determinându-i să lucreze într-un mod ordonat. În final , se obține o claritate mai mare asupra activităților ce trebuie realizate și o eficientizare a activității angajaților.

Instrumente de planificare și control

Un sistem ERP vine cu o serie de funcționalități care ajută în planificarea  și controlul operațiunilor. Aceste  instrumente sunt deosebit de utile, în special în managementul stocurilor. De exemplu, în baza comenzilor de vânzare se poate stabili un necesar de aprovizionare și se pot crea automat comenzile de cumpărare sau de producție. În acest fel se asigură continuitatea operațiunilor, dar și menținerea unui nivel optim al stocurilor. Sau, pe zona financiară, putem stabili bugete de cheltuieli și venituri pe centre de cost și urmări realizarea acestora în timp. Sau putem planifica operațiunile de service de mentenanță pentru diverse utilaje și echipamente, fie că vorbim de cele proprii, fie pentru clienți.

Imagine de ansamblu, dar fără a pierde detaliile

Un sistem ERP vă poate furniza o imagine sintetizată asupra activității firmei, dar în același timp, dacă e nevoie, puteți  aprofunda analiza până la cel mai mic nivel posibil (o tranzacție din sistem). De exemplu, în imaginea de mai jos avem un proiecție grafică de cash-flow, la nivel de lună. Dacă, pentru o anumită lună vrem să vedem din este compusă suma creanțelor, e suficient să dăm clic pe zona în care sunt ilustrate creanțele și se va deschide o fereastră care arată toate facturile care compun soldul creanțelor.

Beneficii ERP - Cash Flow Dynamics NAV (Navision)

Acestea sunt câteva din beneficiile clare pe care vi le poate aduce implementarea unui sistem ERP. Însă ele nu vin de la sine, pentru realizarea lor este necesară implicarea dvs. în procesul de implementare, mai ales în cel de analiză prin care stabiliți cerințele pe care le aveți vizavi de sistem, ce anume așteptați de la el să facă.

Și, desigur, depinde și de calitatea implementatorului, de capacitatea lui de a înțelege cerințele dvs. și de a le face posibile în sistemul ERP, prin diverse configurări sau prin adaptări.

Kepler Management System este implementator al sistemului ERP Microsoft Dynamics 366 Business Central, cunoscut în trecut și ca Dynamics NAV/Navision, având o experiență semnificativă în piață, cu zeci de implementări la activ.

Dacă vă interesează funcționalitățile din Dynamics 365 Business Central sau sistemele ERP în general, puteți să vă abonați la newsletter-ul realizat lunar de Kepler Management Systems. Veți fi la curent cu ultimele noutăți, dar și cu diverse oferte și promoții!

Link Abonare Newsletter

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] discutat pe larg  despre beneficii în articolul Beneficiile implementării unui sistem ERP, mai trebuie subliniat doar că trebuie să aduceți în discuție acele beneficii care îi privesc […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns